Pražské múzeum porušilo autorské práva, bude platiť za Golema

Pražské múzeum voskových figurín bude musieť zaplatiť 50-tisíc českých korún (asi 1 953 tisíc eur) za vystavovanie dvoch sôch golema. Mestský súd v Prahe tak čiastočne vyhovel žalobe Dagmar Dományovej, dedičke autorských práv sochára Jaroslava Horejca, ktorý vymyslel podobu obrieho hlineného golema pre účely českej filmovej komédie Císařův pekař – Pekařův císař (1951). Podľa verdiktu sa bude za každé komerčné filmové využitie Golema platiť. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Od začiatku súdneho procesu chýbali jasné dôkazy o tom, že Horejc bol skutočne pôvodcom námetu a modelu. Z umelcovej tvorby na legendárnom filme sa nezachovali žiadne materiálne dôkazy. Advokát umelcovej dcéry však pred týždňom predložil súdu knihu Ondřeja Suchého s dobovou fotografiou, na ktorej je zachytený režisér snímky Martin Frič s malým modelom golema a popisom, že ide o zmiznutú Horejcovu predlohu. “Môžeme považovať za dokázané, že akademický sochár Horejc je autorom námetu a modelu golema,” zdôvodnil svoje rozhodnutie sudca Martin Valehrach. Žalujúcej strane priznal však len polovicu požadovanej sumy. Podľa posudku Vysokej školy umeleckopriemyselnej totiž golemovia z voskového múzea zodpovedajú filmovej predlohe len čiastočne. Podľa súdu tak nešlo o kópiu, ale o použitie silných autorských prvkov. K charakteristickým znakom golema patrí hlinená postava, prasklina na hrudi a svorníky, ktoré ho držia pohromade.


Jednateľ voskového múzea Zdeněk Kočík považuje rozsudok za nespravodlivý. “Je to nemravné, mám v múzeu päťdesiat figurín a za žiadnu sa neplatí,” povedal Kočík, ktorý sa však odvolať neplánuje. Právny zástupca Dományovej chce, aby jeho klientka vysúdila plnú čiastku. Spor o práva na golemovu podobu a jej komerčné vyžitie riešil Mestský súd v Prahe už v roku 2007, kedy žalobu Dományovej zamietol. Dedičke sa podarilo dokázať, že Horejc bol autorom výtvarného návrhu sochy filmového golema, ale nie autorom námetu a modelu.


Informáciu zverejnila webová stránka www.lidovky.cz.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstavu Židovská literatura v Čechách uvidí na lipském veletrhu

PRAHA 2. března (ČTK) – Výstava, která seznamuje se
spisovateli židovského původu působícími v českých zemích od 11.
století do současnosti, bude součástí české expozice na březnovém
knižním veletrhu v Lipsku. Anglická verze výstavy sklidila loni
úspěch v Jeruzalémě a v Tel Avivu a počátkem března poputuje do
Londýna, sdělil ČTK Vladimír Sůva z týdeníku Knihy, který ve
spolupráci s ministerstvem kultury a Židovským muzeem v Praze
expozici připravil.

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.