Pracháreň v centre mesta chce radnica obnoviť aj z nórskych fondov

Obrázok k článku od zora.

Meštiansky dom v centre Trnavy, známy pod názvom Pracháreň, sa po rokoch chátrania má dočkať obnovy. Mesto Trnava plánuje podľa primátora Petra Bročku jeho rekonštrukciu, ktorú chce financovať z tzv. nórskych fondov. Uchádza sa o príspevok milión eur, ráta aj s finančnou spoluúčasťou Trnavského samosprávneho kraja. Časť priestorov by potom mohlo využívať Divadlo Jána Palárika. Bročka o tom informoval na sociálnej sieti.

 

„Budovu delíme na pamiatkovo chránenú a novú časť, ktorá bola vytvorená v 90. rokoch. Novú časť chceme zjednotiť do jedného priestoru, ten by vytvoril zázemie pre sálu, ktorá bude slúžiť ako stála scéna profesionálneho súboru detského divadla pre približne 80 divákov. Pamiatkovo chránená časť bude citlivo zrekonštruovaná s dôrazom na zachovanie pôvodnej architektúry,“ popísal zámery Bročka.

 

V stredovekej pivnici by podľa neho mala vzniknúť expozícia o histórii vinárstva v regióne, prízemie má patriť kaviarni s odkazom na legendárny Mliečny bar, ktorý tu bol v časoch socializmu, ďalšie podlažia majú slúžiť ako zázemie pre Divadlo Jána Palárika a detské divadlo.

 

Budova Prachárne z obdobia okolo roku 1500 stojí oproti trnavskej radnici, jej interiéry sú zničené a nevyužívané. Názov pripomína jednu z jej historických funkcií, v minulosti slúžila ako sklad pušného prachu a materiálu na delové gule. Pred sto rokmi ju Trnavčania volali Smékalov dom. Samospráva budovu pred štvrťstoročím zrekonštruovala a otvorila v nej niekoľko gastroprevádzok. Neskôr priestory prenajala súkromným firmám, tie priestory v nej zničili.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede