Práce na prezentácii Dolnej brány v Trnave po zime pokračujú

Obrázok k článku od zora.

Mesto Trnava po zimnej prestávke pokračuje v prácach na archeologickej prezentácii dávno zaniknutej Dolnej brány a barbakanu pôvodného mestského opevnenia. Brána bude pred terajšou budovou okresného súdu prezentovaná do úrovne približne jeden meter nad terén, predbránie do výšky asi 60 centimetrov. Do zimy dodávateľ vykonal nevyhnutné statické spevnenie základov stavby pilótami, neskôr museli byť práce vzhľadom na počasie a požiadavky pamiatkarov prerušené. Dolná brána s barbakanom je zakreslená na vedute z roku 1800, krátko nato však boli napriek nesúhlasu časti obyvateľov mesta zbúrané.

 

Primátor Trnavy Peter Bročka presadzoval obnovenie Dolnej brány v plnom objeme, Krajský pamiatkový úrad v Trnave bol proti. Finálny projekt bol vypracovaný v súlade s podmienkami pamiatkarov, základy však umožnia v budúcnosti postaviť celú Dolnú bránu. Pozostatky Dolnej brány a renesančného barbakanu sú už celé desaťročia schované pod zemou a zaliate asfaltom. Odkryli ich pri archeologickom výskume pred dvoma rokmi. Za spevnenie základov a čiastočné vytiahnutie múrov nad terén zaplatí radnica 180-tisíc eur.

 

Trnava bola v minulosti obohnaná hradbami, ktoré sú dodnes dobre zachované a patria medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Opevnenie mesta malo pôvodne tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Dolná brána patrila k najfrekventovanejším vstupom do mesta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články