Práce na obnove sninského kaštieľa sa darí robiť v predstihu

Obrázok k článku

Rekonštrukcia kaštieľa v Snine pokračuje, dokonca je v predstihu oproti pôvodnému harmonogramu prác. Ani zimné mesiace nezabrzdili stavbárov. Od októbra minulého roka sa stavba temperovala. Začalo sa s osadzovaním žuly na podlahu do vstupnej haly. Do objektu namontovali interiérové dvere. V banketovej miestnosti ukončili reštaurovanie maľby stropu. Teraz odborníci finišujú s prácami na reštaurovaní vnútorných kamenných prvkov. Konštatovali to počas posledného kontrolného dňa v uplynulých dňoch zástupcovia sninskej radnice, zhotoviteľ stavby, projektant aj pamiatkari. Ako informovala hovorkyňa mesta Zuzana Krupa, stavebné práce na projekte Obnova historickej pamiatky – Kaštieľ Snina postupujú v predstihu napriek tomu, že sa v priebehu rekonštrukcie ukázali neplánované poškodenia časti konštrukcie krovu a tým aj práce navyše.

Koncom minulého roka stavbári odstránili z areálu kaštieľa vedľajšie stavby ako staré dielne, sociálno-prevádzkovú budovu, garáže, ktoré zaberali priestor a špatili okolie. Na jar tu urobia terénne úpravy, vysejú trávu a vysadia zeleň.

Kaštieľ z 18. storočia rekonštruuje mesto Snina. Radnica na projekt Obnova historickej pamiatky – Kaštieľ Snina získala nenávratný finančný príspevok vo výške 2,4 mil. eur z Regionálneho operačného programu, pričom z vlastných zdrojov prispeje v rámci spolufinancovania sumou viac ako 121-tis. eur. Obnova kaštieľa je naplánovaná do konca tohto roka. Objekt bude slúžiť na kultúrne a reprezentačné účely.
Projekt počítal s opravou vonkajších a vnútorných povrchov, výmenou okien a dverí, rekonštrukciou podláh, výmenou tepelnej izolácie a hydroizolácie, zdravotechniky, vykurovania a všetkých pripojení na inžinierske siete. Celkovo bude zrekonštruovaná podlahová plocha o výmere 1 233 metrov štvorcových. V exteriéri objektu stavbári dostali za úlohu spevniť všetky plochy, vymeniť osvetlenie a objekt nanovo oplotiť.

Kaštieľ sa nachádza v centre Sniny. Vzhľadom k jeho historickému významu má mesto v pláne využívať zrekonštruovaný objekt ako kultúrno-spoločenské centrum, poskytujúce viaceré služby. Plánuje tu otvoriť muzeálnu expozíciu, galériu, knižnicu a priestory budú slúžiť tiež pre prezentáciu celého regiónu.

Správcom objektu bude Mestské kultúrne a osvetové stredisko v Snine. Jeho riaditeľ Daniel Andráško pre agentúru SITA uviedol, že doteraz nemali skúsenosti s muzeálnymi exponátmi, preto vypísali výberové konanie na pracovnú pozíciu kurátor – muzeológ. Termín na doručenie požadovaných dokumentov je do 13. februára.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

V bašte schátraného kaštieľa chcú vybudovať galériu

Do schátraného mestského kaštieľa v Seredi by sa mal aspoň čiastočne vrátiť život. Občianske združenie Vodný hrad v spolupráci s mestom chce v časti objektu vybudovať galériu. Ako agentúru SITA informoval seredský viceprimátor Peter Rampašek, na projekt žiadali 66 387 od Ministerstva kultúry SR, pričom mesto malo z rozpočtu vyčleniť rovnakú čiastku. Keďže získali len 15 000 eur, aj svoj príspevok znížili na túto sumu. “Takýmto spôsobom chceme pokračovať. Keď v budúcnosti ministerstvo niečo dá, my dáme rovnakú čiastku,“ uviedol Rampašek. Iný názor však má OZ Vodný hrad. “Sme sklamaní postojom mesta. Považujeme ho za ignorantský, keďže kaštieľ patrí mestu, nie ministerstvu,“ uviedol podpredseda rady OZ a vedúci Mestského múzea v Seredi Július Matis. Financie budú podľa neho stačiť len na nevyhnutné opravy vnútorných priestorov kazemát, teda podzemného priestoru pod baštou, a na zabezpečenie objektu. Ďalšie potrebné prostriedky sa budú snažiť získať od sponzorov.