Práce na obnove NKP Hotela Lomnica finalizujú

Obrázok k článku

Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, Hotela Lomnica, za niekoľko miliónov eur, sa blíži k svojmu záveru. Na hoteli, ktorý bol zatvorený a chátral dve desiatky rokov, sa pracovalo dvadsať mesiacov. Jeho interiér po rekonštrukcii si mohla verejnosť pozrieť počas víkendu, otvorený bol pri príležitosti vianočných trhov. Na priestranstve pred budovou už od piatku predvádzali svoje výrobky kováči, rezbári, šperkári, výrobcovia textilu a dekorácií. Vianočné trhy ukončila svojim vystúpením Nela Pocisková spolu s Filipom Tumom. V nedeľu sa návštevníci dostali už iba do priestorov tamojšej kaviarne i vinárne a z terasy hotela si mohli vychutnať výhľad na Lomnický štít. „Po víkende bude hotel pre verejnosť uzavretý, rekonštrukcia bola mimoriadne náročná, a tak je potrebné doladiť posledné detaily tak, aby sme 29. decembra mohli privítať prvých ubytovaných hostí a spustiť celú prevádzku hotela,“ uviedla Zuzana Kovaľová, riaditeľka hotela.


Oprava národnej kultúrnej pamiatky a dostavba novej časti hotela stáli sedem a pol milióna eur. Pôvodná kapacita hotela bola dvadsaťosem izieb, po novom bude hosťom slúžiť 63 izieb a štyri apartmány. Popri mimoriadne náročných stavebných prácach sa vedenie hotela snažilo odkryť aj históriu hotela. V chátrajúcich útrobách sa tesne pred rekonštrukciou nepodarilo nájsť ani jeden archívny dokument, chýbali akékoľvek knihy hostí, kroniky, či fotografie. Trvalo pol roka, kým sa podarilo obísť všetky archívy, preštudovať stovky strán dobových dokumentov písaných aj vo švabachu, zamerali sme sa aj na vtedajšie noviny. Naše zistenia sme konzultovali s renomovanými historikmi,“ informovala Lenka Maťašovská, marketingová riaditeľka hotela. Podľa jej slov sa doteraz v súvislosti s hotelom hovorilo len o jeho výstavbe v roku 1893, najnovšie sa však podarilo zistiť, kedy hotel aj otvorili. „Niekoľko nespochybniteľných faktov dokazuje, že Hotel Lomnica privítal prvých hostí v júni roku 1894. Tiež sa podarilo spresniť, že vo Vysokých Tatrách stoja aj staršie budovy, ktoré kedysi slúžili ako hotel, no spomedzi tých, ktoré zostali fungovať, je najstarší,“ dodala.


V lete spustili v rámci rekonštrukcie aj kampaň s názvom Pamätníci, cieľom bolo nájsť ľudí, ktorí v hoteli kedysi pracovali. „Boli sme zvedaví na ich životné príbehy, spomienky, na fotografie z ich rodinných albumov. Ozvali sa bývalí kuchári, čašníci, servírky, ale aj ľudia, ktorí zabezpečovali prevádzku hotela,“ uviedla Maťašovská. Tridsať bývalých zamestnancov prijalo pozvanie a v predpremiére sa po desiatkach rokoch opäť prešli chodbami hotela, v ktorom viacerí z nich odpracovali celý život. Ich rozprávanie bude súčasťou filmu, ktorý bude mať premiéru koncom januára počas oficiálneho otvorenia hotela.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.