Požiar na hrade Krásna Hôrka

Požiar - Hrad Krásna Hôrka, zdroj: net

(10. marec 2012, 14:19) Horí hrad Krásna Hôrka. Informáciu pre agentúru SITA potvrdil dôstojník operačného strediska hasičov Integrovaného záchranného systému Jozef Hudák. „Podľa našich informácií už horí nielen časť strechy, ale celý hrad,“ povedal Hudák a doložil, že zatiaľ nemajú podrobnejšie informácie o situácii, či o tom, žeby bol niekto zranený. Doložil, že na pomoc hasičom z Rožňavy a Dobšinej vyslali dve vozidlá s osádkami z Moldavy nad Bodvou a jedno z hasičskej stanice v Šaci.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. 10.03.2012, 15:51
    Na Krásnej

    10.03.2012, 15:51

    Na Krásnej Hôrke zhorela strecha, požiar nie je pod kontrolou
    Na pomoc hasičom pri likvidácii požiaru Krásnej hôrky príde aj vojenský vrtuľník s bambi vakom aký sa používa na hasenie lesných požiarov.

    ROŽŇAVA 10. marca (SITA) – Na hrade Krásna Hôrka už zhorela celá strecha, ide o obrovský požiar. Pre agentúru SITA to potvrdil dôstojník operačného strediska Zoltán Árvay. Dodal, že horiace strešné trámy sa prepadli do interiéru. Hasiči zatiaľ nedostali požiar pod kontrolu. Na mieste zasahuje jedenásť cisterien z Rožňavy, Dobšinej, Košíc a Popradu, ale aj dobrovoľní hasiči zo Štítnika. Ako uviedol Árvay, na ceste už je aj vrtuľník s bambi vakom, aký sa používa na hasenie lesných požiarov.

    Podľa informácie hasičov sa vnútri hradu nenachádzajú nijakí návštevníci. Árvai uviedol, že sa hasičom podarilo evakuovať expozíciu zbrojnice. Podľa hasičov pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávy, z ktorej preskočila iskra na strechu hradu, ktorá bola celá z dreveného šindľa.

    Ako uvádza internetová stránka Slovenského národného múzea, gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Rekonštrukcia výrazne zmenila tvár jednej z najstarších častí hradu. Nová masívna drevená podlaha z červeného smreka po dlhých rokoch opätovne umožnila všetkým návštevníkom vychutnať si výhľad z okien gotického paláca. Historické priestory skrášlilo i nové kované zábradlie s dubovou rúčkou a opravené točité schodisko. Výraznou zmenou bol nový systém na mieru zhotovených expozičných vitrín. Počas rekonštrukcie zatemnili prízemnú časť paláca pre vytvorenie ponurej atmosféry.

    Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku. Špecializovaná stála hradná expozícia prezentuje fortifikačné staviteľstvo od 13. do 18. storočia, základné informácie o hrade a jeho majiteľoch. Expozícia je rozmiestnená v troch častiach hradu. Okrem zbierky historických cenných zbraní tu bola aj expozícia pôvodného zariadenia zo 17. storočia a vzácna zbierka historického nábytku a obrazov, ako aj hudobný salón so vzácnou zbierkou hudobných nástrojov.

  2. Niečo vo mne zomrelo … 

    Niečo vo mne zomrelo …  Katastrófa akú sme tu pol storočia nemali … 

  3. na rychlej obhliadke hradu po

    na rychlej obhliadke hradu po poziari sa okrem spominanych panov “ministrov” (dnes boli parlamentne volby, aby sme nezabudli) a gen. riaditela sekcie kulturneho dedicstva MK SR zucasnila aj pani Eva Lazarova, riaditelka SNM v Betliari… z jej ust som sa dozvedela, ze zbierky su zachranene cca na 85%…  zachraneny je dolny, stredny hrad, Rakociho palac, Frantiskino muzeum… na poziar doplatil goticky palac, ktory vyhorel viacmenej cely… cest jeho pamiatke… Zrekonštruované priestory Gotického paláca

    o asanacii zbierkoveho fondu, resp. viac o ponuknutej spolupraci muzei v spravach na JOJ-ke… prva – najaktualnejsia tema dna…

     

     

  4. Starý horný hrad obsahoval

    Starý horný hrad obsahoval krovné konštrukcie realizované po roku 1817. Toto je fotka z neho so zachytením tohoto veľmi zaujimavého hambálkového krovu s centrálnym vešadlom.  Karol Ďurian

  5. 10.03.2012, 20:18
    Polícia už

    10.03.2012, 20:18

    Polícia už má okruh podozrivých z požiaru v Krásnej Hôrke
    BRATISLAVA/KOŠICE 10. marca (SITA) – Polícia už má okruh podozrivých, ktorí môžu stáť za požiarom hradu Krásna Hôrka. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel. “Chcem sa poďakovať hasičom za mimoriadne nasadenie, vďaka ktorému sa podarilo minimalizovať škody. Cestou sem som videl fotografie zverejnené na internete a mal som veľkú obavu, že celý hrad zhorí. Našťastie drvivá väčšina exponátov je nepoškodená,” vyhlásil dnes podľa Grendela na mieste nešťastia minister vnútra Daniel Lipšic. Krízový štáb by mal v nedeľu ráno zabezpečiť provizórne prekrytie zhorenej strechy, aby prípadný dážď nespôsobil ďalšie škody. Pomôcť by mala záchranná brigáda z Humenného a Ozbrojené sily SR.

  6. 10.03.2012, 20:00
    Na Krásnej

    10.03.2012, 20:00

    Na Krásnej Hôrke horeli všetky strechy a gotický palác
    Podľa starostu obce, ktorý bol na obhliadke hradu zničeného požiarom, ostatné pamiatky sú síce zadymené, ale oheň ich podľa jeho vyjadrenia nepoškodil.

     

    ROŽŇAVA/KOŠICE 10. marca (SITA) – Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia dnes popoludní ľahla popolom. Požiar vypukol okolo trištvrte na jednu a napriek enormnej snahe sa hasičom strechy pokryté dreveným šindľom nepodarilo zachrániť. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

    Požiar je lokalizovaný, no je tam ešte veľa roboty. Hasiči tam budú zrejme až do rána,“ povedal dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Stanislav Peti. Dodal, že múdrejší budú po desiatej hodine večer. Hovorca Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf informoval, že v Krásnej Hôrke bude cez noc pomáhať 20 vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb. Vojaci z pohotovostného oddielu budú počas celej noci až do ôsmej hodiny rána asistovať polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska. „Všetci velitelia dostali rozkaz, aby boli maximálne nápomocní pri zvládnutí situácie,“ konštatovala premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

    Na hrad prišiel minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR a vybral sa sem aj minister kultúry Daniel Krajcer. „Je to strašná, neskutočná tragédia. Práve som sa vrátil z obhliadky hradu spolu s ministrami Lipšicom a Krajcerom. Zhoreli všetky strechy a interiér gotického paláca. Našťastie ostatné pamiatky sú len zadymené, ale sa zachovali a neboli poškodené ohňom,“ povedal starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo. Dodal, že minister kultúry ubezpečil, že hrad bol poistený a strechu po tom, čo vysťahujú kultúrne pamiatky, budú rekonštruovať. V obci je vyhlásený mimoriadny stav, ktorý umožňuje prijať potrebné opatrenia.

    V nedeľu ráno bude opäť zasadať krízový štáb a rezort obrany predpokladá, že opäť požiada o poskytnutie ďalších vojakov. Večer potom nastúpi do služby Raketometný oddiel z Rožňavy, ktorý vystrieda profesionálov z RCHBO útvaru. Vojaci majú poľnú výstroj a prilby v prípade narušenia statiky múrov vyhoreného hradu. Armáda zasahovala aj pri hasení požiaru v priebehu dňa. Na mieste bola cisterna na vodu a z Prešova do menej ako hodiny od prvej výzvy Hasičského a záchranného zboru priletel vojenský vrtuľník Mi-17, ktorý bol k dispozícii. V pohotovosti bol aj druhý vojenský stroj.

  7. Z požiaru hradu Krásna Hôrka

    Z požiaru hradu Krásna Hôrka podozrievajú deti
    BRATISLAVA 11. marca (SITA) – Polícia podozrieva zo spôsobenia požiaru hradu Krásna Hôrka dve deti. „Zatiaľ nebolo vznesené obvinenie, pretože je dosť pravdepodobné, že ide o osoby, ktoré z hľadiska veku nie sú trestne zodpovedné – ide o maloleté osoby,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic. Podľa informácií agentúry SITA sú podozriví dvaja chlapci vo veku 12 a 13 rokov.
    Minister vnútra tvrdí, že len vďaka rýchlemu zásahu hasičov nezhorel celý hrad. Tí mali pred pár rokmi cvičenie práve na Krásnej Hôrke. „Veľmi dobre a rýchlo sa tam vedeli dostať, natiahnuť hadice aj spôsob hasenia,“ konštatoval Lipšic.

    Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v sobotu popoludní. Požiar vypukol okolo trištvrte na jednu a napriek enormnej snahe sa hasičom strechy pokryté dreveným šindľom nepodarilo zachrániť. Zhoreli všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu boli zadymené, takže ešte nebolo možné určiť definitívny rozsah škôd. V Krásnej Hôrke cez noc pomáhalo aj 20 vojakov z Rožňavy. Armáda pomáhala hasičom pri hasení požiaru počas dňa, priletel aj vojenský vrtuľník Mi-17, ktorý bol k dispozícii.

  8. Podľa SNM sa podarilo

    Podľa SNM sa podarilo zachrániť 90 % zbierok z Krásnej Hôrky
    BRATISLAVA 11. marca (SITA) – Pred plameňmi sa pri sobotňajším požiari na hrade Krásna Hôrka podarilo zachrániť 90 percent vzácnych zbierok. Informáciu zverejnilo Slovenské národné múzeum (SNM) na svojom facebookovom profile. Podľa zverejnených informácií úplne zhorela strecha na hrade, nová expozícia v gotickom paláci a zvonica. Pracovníci múzea na profile píšu, že roztavilo tri zvony. Stredný a dolný hrad ostal bez strechy, ale expozície zachránili. Vďaka za záchranu zbierok patrí podľa SNM hasičom.

  9. Policajná správa z Krajského

    Policajná správa z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach.

    Včera o 13,30 hod. policajná hliadka OO PZ Rožňava počas výkonu služby spozorovala požiar trávnatého porastu hradného kopca hradu Krásna Hôrka v obci Krásnohorské Podhradie (okr. Rožňava). Na miesto bola ihneď operačným strediskom vyslaná výjazdová skupina, ktorá šetrením zistila, že dvaja miestni chlapci (11,12) sa pod hradným vrchom pokúšali zapáliť cigaretu a neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo k požiaru trávnatého porastu hradného kopca hradu Krásna Hôrka. Následkom toho došlo k požiaru v objekte hradu Krásna hôrka, pričom Slovenskej republike v zastúpení Slovenským národným múzeom – Múzeum Betliar vznikla presne nezistená škoda najmenej vo výške škody veľkého rozsahu. Taktiež došlo k zhoreniu motorového vozidla zn. Renault Scénic zaparkovaného pri hrade. Majiteľovi vozidla vznikla škoda 3.000,-€.
    V tejto súvislosti boli vyrozumené záchranné zložky HaZZ, RZP a vojenská posádka VÚ v Rožňave. Na mieste zasahovalo 47 policajtov z jednotlivých zložiek PZ a 2 služobné psy. Zasahoval aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra, 84 príslušníkov HaZZ s dobrovoľníkmi.
    K zraneniu civilného obyvateľstva nedošlo, došlo k ľahkému zraneniu jedného príslušníka HaZZ Rožňava, ktoré si nevyžadovalo ošetrenie. Požiar bol lokalizovaný o 15,30 hod., zásah policajtov bol ukončený o 21,00 hod.. Polícia naďalej situáciu monitoruje a objekt stráži, v obci sú posilnené policajné hliadky.
    Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Rožňave už v tomto prípade začal trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia. V danej veci prebiehajú procesné úkony, vykonáva sa obhliadka miesta požiaru aj za účasti experta Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ v Košiciach.

    zdroj: Krpz KE

  10. Nechcem mudrovať, hovorí sa –

    Nechcem mudrovať, hovorí sa – Po boji je každý generál – treba sa však zamyslieť nad tým že už dlhší čas sa v spoločnosti a medzi kompetentnými zanedbáva povinnosť vykášať verejné priestranstvá, okolia ciest  rôznych objektov a aj kultúrnych pamiatok. Všimol som si že to málokde realizujú.Nech mi niekto nevraví, že sa to nedá a až také náklady to nestojí dá sa to aj formou verejno prospešných prác. Splní to minimálne 2 účely – harmonizácia a estetizácia krajiny a aj preventívno ochranná. Ale ťažko to môžeme čakať stačí sa pozrieť okolo seba po meste , obci. prax je taká že ľudia si šprtkajú na svojich pozemkoch po plot a za plotom môže byť s prepáčením aj nasr….alebo metrové buriny a trávy. Česť výnimkám…ale v globále je to tak. Všetko je všetkých a dohromady nikoho, tak sa k tomu aj spoločnosť teda ľudia aj stavajú….Ale to len tak na okraj. Aj mne je nesmierne ľuto takého malebého hradu.Raz darmo ostalo nám málo pamiatok a ešte aj o to prídeme….” Chudobnému aj z hrnca vykypí.” je to približne rok čo pred rokom v Rajeckej doline vyhorel Kunerad, teraz zasa toto – nemám už slov…

     

  11. Hrad Krásna Hôrka opäť

    Hrad Krásna Hôrka opäť horí… dozvedela som sa v spravach na JOJ-ke…

    noviny.sk pisu…   

    19:02) Podľa aktuálnych informácií hrad Krásna Hôrka opäť horí.

     

    Cas.sk pise…

    Pozrite si zničenú Krásnu Hôrku zvnútra: Pri hrade znovu horí!

     

    Na Krásnej Hôrke horia zvyšky trámov

    ROŽŇAVA 11. marca, 21:25 (SITA) – Na hrade Krásna Hôrka znova horí. „Silný vietor spôsobil, že zvyšky drevených trámov, ktoré boli zabudované v obvodových múroch hradu a tleli sa znova rozhoreli,“ potvrdil večer informáciu dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš. Na mieste zasahuje 15 hasičov z Rožňavy a Košíc, 15 dobrovoľných hasičov zo Štítnika a dobrovoľníkov z Krásnohorského Podhradia.

  12. Voľakedy ľudia vykášali

    Voľakedy ľudia vykášali všetko, pre domace zvierata, ale bo sa tam pásol dobytok, ovce, kozy. Dnes máte pri ceste trávu po pás a nikto sa o to nezaujíma. Každá dedina mala cestára, čo to mal na starosti !dnes !?

    Je ale naozaj zaujímavé, že by si taký požiar trávy nik nevšimol? A čo požiarne zabezpečenie hradu? Nemali by byť nejaké čidlá aj na streche? ale to by som chcel asi už veľa. či?

  13. Ku koseniu sa vyjadruje zákon

    Ku koseniu sa vyjadruje zákon o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy č. 220/2004.

    Skusenost vlatnika: “V prípade, že lúka nebude pokosená v mesiaci júl-august 2012 a vyčistená od samonáletu drevín a krovín, dostanem pokutu 1000€ “.

     

    Informacie o inych poziaroch na Obnova.sk

    http://www.obnova.sk/clanok/pre-bojnicky-zamok-bol-nicivy-poziar-novym-zaciatkom

    http://www.obnova.sk/diskusia/poziar-v-cvernovke

    http://www.obnova.sk/clanok/poziar-drevenic-v-obci-zdiar

    http://www.obnova.sk/clanok/poziar-na-pernstejne-sposobil-vazne-skody

    http://www.obnova.sk/clanok/poziar-v-kniznici

    http://www.obnova.sk/foto/1310167 (Bratislava hrad – požiar 1811)

    http://www.obnova.sk/clanok/kuneradsky-zamok-sa-opat-rozhorel

    http://www.obnova.sk/diskusia/poistenie-muzea-jeho-zbierok

     

    Stitky:

    http://www.obnova.sk/stitky/poziar

  14. Občianske združenie Vlkolínec

    Občianske združenie Vlkolínec združuje organizácie a ľudí, v súlade so zákonom SR číslo 83/1990 Zbierky zákonov o združovaní občanov…

     

    Ekologické podujatia so zameraním na ochranu prírodného a kultúrneho prostredia (kultúrnej krajiny) v okolí Vlkolínca, vykonávané členmi občianskeho združenia a nadšencami z mesta ….

    … (rekultivácia kosných lúk) pravidelné kosenie lúk a pôvodných polí, a zber odpadkov, úprava okolia pred a po kultúrnych akciách.

  15. Na Krásnej Hôrke ešte tlejú

    Na Krásnej Hôrke ešte tlejú zvyšky trámov

    ROŽŇAVA 12. marca, 07:32 (SITA) – Rožňavskí hasiči boli v plnom nasadení celú noc z nedele na dnes na Hrade Krásna Hôrka, ktorý zachvátil v sobotu veľký požiar, pri ktorom zhoreli všetky strechy a vyhorel aj rekonštruovaný gotický palác. „V nedeľu večer silný vietor znova rozdúchal tlejúce trámy zamurované v obvodových hradbách a hradných múroch. Zasahovalo 15 hasičov, okrem našich aj kolegovia z Moldavy a Košíc, ako aj dobrovoľníci. Práve teraz odišla na hrad nová zmena. Ešte stále to tam tlie, no už aspoň prestal fúkať vietor a nerozfúkava iskry,“ informoval dnes ráno pred siedmou dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš.

    Ako informovala hovorkyňa košickej krajskej polície Jana Mésarová, polícia naďalej situáciu monitoruje a objekt stráži, v obci sú posilnené policajné hliadky. Na riešenie situácie a záchranu pamiatok bol v nedeľu zriadený krízový štáb, na ktorom rozhodli, že objekty prekryjú celtami, aby hrad chránili pred nepriazňou počasia.

    Slovenské národné múzeum zverejnilo informáciu, že pred plameňmi sa pri sobotňajšom požiari na hrade Krásna Hôrka podarilo zachrániť 90 percent vzácnych zbierok. Na celom hrade úplne zhoreli strechy, nová expozícia v gotickom paláci a zvonica, kde oheň roztavil tri zvony. Stredný a dolný hrad ostali bez strechy, ale expozície zachránili. „Bude urobená mimoriadna inventarizácia, ktorou sa zistí, čo bolo požiarom zničené a čo sa zachovalo,“ uviedla pre regionálny denník Korzár riaditeľka Múzea Betliar Eva Lázarová. Potom poisťovňa hrad zdokumentuje a vyčísli škody. Až potom sa môže pristúpiť k vypratávaniu nádvoria a vynášaniu zhorených vecí. Podľa riaditeľky by sa zbierka mala z hradu presunúť už tento týždeň. Ešte nie je celkom isté, kde zbierky dočasne uložia.

  16. Pred tromi hodinami sa na

    Pred tromi hodinami sa na facebookovom profile hradu Krásna Hôrka objavili fotky s popisom, že sa zrútil strop v jednej z najatraktívnejších miestností hradu. Zrútený strop zničil hodnotný mobiliár. Napríklad veľký jedálenský stôl, a zrejme aj stoličky s nerovnako vysokými sedadlami.

    Album fotografií TU

  17. Mgr. Július Barczi

    [quote=Mgr. Július Barczi]…podpaľač, teda človek, ktorý oheň založil, nie je priamo zodpovedný za to, že hrad vyhorel. Okolo hradu sa nachádza prebujnelý krovinatý porast, spadnuté stromy a suchá tráva, čo je ideálne prostredie pre vznik lesného požiaru. Pred niekoľkými rokmi bol zavŕšený spor medzi SNM – Múzeom Betliar a Štátnymi lesmi o hradný kopec, ktorý napokon získalo múzeum. Jeho údržba a čistenie boli teda v plnej kompetencii betliarskej administratívy, ktorá dokonca v rámci svojej štruktúry má aj „oddelenie historickej zelene“. Toto oddelenie pracuje, alebo by malo pracovať, v úzkej súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý riaditeľstvu Múzea Betliar v minulosti doručil rozhodnutie na papieri, v ktorom požaduje výrub a očistenie hradného kopca, práve kvôli ochrane pred možným požiarom.[/quote]Mgr. Július Barczi: O požiari hradu Krásna Hôrka, 12. 03. 2012

  18. KRÁSNA HÔRKA: Z hradu už

    KRÁSNA HÔRKA: Z hradu už sťahujú exponáty
    Minister Krajcer očakáva, že expertíza hasičov zhodnotí, či boli na hrade dostatočné protipožiarne opatrenia, vrátane vyčistenia hradného kopca od náletových drevín

    ROŽŇAVA 13. marca (SITA) – Z vyhoreného hradu Krásna Hôrka začali dnes sťahovať exponáty, ktorých podstatnú časť sa podarilo zachrániť pred požiarom a súčasne ich inventarizujú. Potvrdil to minister kultúry Daniel Krajcer, ktorý navštívil hrad v sprievode riaditeľa Slovenského národného múzea Rastislava Púdelku a riaditeľky múzea Betliar Evy Lazarovej. Krajcer uviedol, že ostala zachovaná drvivá väčšina interiérov a 90 percent pamiatok. Vyvrátil tak fámy, že sa po požiari podarilo zachrániť len približne tretinu exponátov.
       Sobotňajší požiar hradu Krásna Hôrka, pri ktorom zhoreli všetky strechy a strešné konštrukcie ako aj gotický palác, označil za národnú tragédiu. Doložil, že väčšina areálu ostala zachovaná, no škody sú aj tak nesmierne. Na otázku agentúry SITA, či bol kopec očistený od náletových drevín a či boli na hrade dostatočné protipožiarne bezpečnostné opatrenia Krajcer odvetil, že to bude predmetom požiarnej expertízy. „My si počkáme na správu hasičov, ktorá by mala zohľadniť aj tieto aspekty,“ povedal Krajcer.
       V tejto chvíli na hrade inventarizujú, balia a expedujú zachránené zbierky do múzea v Betliari, do Slovenského technického múzea a Východoslovenského múzea v Košiciach.
       „Dnes bol na hrade už aj statik, ktorý v spolupráci s projektantmi pripraví návrh provizórneho zastrešenia celého hradu, aby sme neriskovali, že následne dôjde k ďalším škodám vplyvom zlého počasia,“ povedal Krajcer. Doložil, že súbežne budú pracovať aj na projekčnej príprave trvalého zastrešenia. Na hrade bol aj zástupca poisťovne a v priebehu niekoľkých dní bude stanovená aj škoda, resp. suma, ktorú možno od poisťovne získať.
       „Urobili sme rýchlu revíziu rozpočtu a sme pripravení postupne uvoľňovať finančné prostriedky tak, aby pri prácach nedošlo k zbytočným prestojom,“ povedal Krajcer. Ocenil obrovský záujem verejnosti, ale aj nadácií nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia, ktoré chcú pomôcť. „Slovenské národné múzeum už zriadilo v Štátnej pokladnici zvláštny účet a bolo by najlepšie, keby všetky peniaze prechádzali cez tento účet aj v záujme jasného využitia a transparentnosti,“ povedal Krajcer. V najbližších hodinách zverejnia číslo účtu. „Máme s kolegami taký sen, aby sa podarilo v priebehu niekoľkých mesiacov zastrešiť a obnoviť aspoň časť hradu, aby na jeseň, povedzme v septembri, mali návštevníci možnosť vidieť aspoň časť areálu a sledovať, ako prebiehajú záchranné a rekonštrukčné práce,“ povedal Krajcer.

  19. Quote:Slovenské národné

    [quote]Slovenské národné múzeum vyhlasuje verejnú zbierku na obnovu hradu Krásna Hôrka

     

    Slovenské národné múzeum vyhlasuje verejnú zbierku na verejnoprospešný účel obnovy a ochrany kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka na základe povolenia Ministerstva vnútra SR č. SVS-OVVS3-2012/008970, zo dňa 13. marca 2012.

     

    Verejná zbierka sa uskutoční na celom území Slovenskej republiky od 13. marca 2012 do 13. marca 2013.

     

    Verejná zbierka bude vykonávaná poukazovaním dobrovoľných finančných prostriedkov na osobitný účet verejnej zbierky 7000 443743/8180, vedený v Štátnej pokladnici, priamo, poštovými poukazmi alebo prevodom z účtu prispievateľa;

    (IBAN SK20 8180 0000 0070 0044 3743, SWIFT SUBASKBX – pre účel príspevkov zo zahraničia)

     

    Za riadne konanie verejnej zbierky v súlade s platnými právnymi predpismi a podmienkami zodpovedá PaedDr. Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

    Kontakt: rastislav.pudelka@snm.sk, tel.: +421 2 204 69 114

     

    Výnos zbierky bude použitý na území Slovenskej republiky v súlade s povoleným účelom, podľa § 5 ods. 1 písm. b) zákona Slovenskej národnej rady č. 63/1973. Vyúčtovanie verejnej zbierky predloží organizácia Ministerstvu vnútra najneskôr do 11. apríla 2013.

     

    Národná kultúrna pamiatka hrad Krásna Hôrka bol dňa 10. marca 2012 poškodený následkom rozsiahleho požiaru. Slovenské národné múzeum ďakuje všetkým ľuďom, ktorí vynaložili a ešte stále vynakladajú obrovskú námahu na záchranu hradu Krásna Hôrka a jeho zbierok. Ďakujeme tiež všetkým tým, ktorí nás počas týchto dní podporujú, a ktorí si uvedomujú dôležitosť ochrany a obnovy nášho kultúrneho dedičstva.

     

    Kontakt: Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ SNM Slovenské národné múzeum, Vajanského nábr. 2, 810 06 Bratislava,

    mail: rastislav.pudelka@snm.sk, tel.: +421 2 204 69 114

     

    http://www.snm.sk[/quote%5DZdroj: http://www.snm.sk/?hrad-krasna-horka-informacie-pre-navstevnikov&clanok=verejna-zbierka-na-obnovu-hradu-krasna-horka

  20. Škody po nedávnom rozsiahlom

    Škody po nedávnom rozsiahlom požiari na hrade Krásna Hôrka poisťovne vyčíslili predbežne na osem milión eur. Štvrtinu tejto sumy, z ktorej sa majú hradiť náklady na opravu stredovekej stavby, už poskytli štátu formou zálohy. Informovala o tom poisťovňa Generali Slovensko. Tá je vedúcim členom konzorcia piatich poisťovacích spoločností, v ktorých ministerstvo kultúry hrad poistilo. Poisťovňa Generali Slovensko neuviedla, či poisťovne preplatia celú vzniknutú škodu. Stavba bola poistená na sumu 11,6 milióna eur, hnuteľné veci v hrade na ďalších 3,3 milióna eur.

    Čítajte viac v agentúrnej správe ČTK z 20. marca 2012 na spravy.pravda.sk.

  21. Dúfam, že požiar na Krásnej

    Dúfam, že požiar na Krásnej Hôrke konečne rozprúdi diskusiu o na prvý pohľad málo závažnej, ale z hľadiska funkčnosti stavby a jej vzhľadu najpodstatnejšej veci, akou je strešná krytina.

    Výdobytkom  socialistickej pseudoobnovy honosných stredovekých a renesančných pamiatok bola šindľová strecha, ktorá je adekvátna na drevenici alebo drevenom kostolíku. V žiadnom prípade by ju nepoužili na renesančný dom v Banskej Štiavnici, či spomínanú Krásnu Hôrku. Veď načo by bol hrad, ktorý vypália, z prepáčením, dve malé cigánčatá. Ak už niekto investoval do stavby budovy toľko 1000 dukátov, dal si naňu i solídnu strechu. 

    Zástanci šindľa často argumentujú neprítomnosťou škridiel napr. v archeologických nálezoch. Každý archeológ vám však povie, že ho ani nenapadlo taký materiál pri výskume brať. Je to proste súčasť hlušiny.

    V prípade Krásnej Hôrky máme i ikonografický materiál, na ktorom je jasne viditelná červená škridlová strecha. 

    Ale možno to bol šindeľ z červeného smreku;).

      1. jozo napísal/a:
        “Trošku”

        [quote=jozo]

        “Trošku” demagógie nikoho nezabije ?

        [/quote]

        Možno zneistí slabšie kusy.

        Ak si zoberiem Uhorsko, aj v oblastiach, kde o jedliach, alebo smrekoch nechyrovali, hrady, kaštiele a iné honosnejšie stavby boli zakryté šindľovou strechou, bola to vec nielen veľmi variabilných technických riešení, ale aj vec prestíže a to aj v Banskej Štiavnici. Podľa Zieglera boli komunisti už v stredoveku a gróf Csáky generálny tajomník, lebo na jednom zo svojich hradov mal na červeno natretú šindľovú strechu(17-18.st.). S úlomkom, ktorý by sa možno čiastočne dalo nazvať úlomkom škridle som sa stretol iba na Gýmeši a Plaveckom hrade, čo ale samozrejme nič nedokazuje, ani nevyvracia.

        http://hu.wikipedia.org/wiki/Fazsindely

  22. Ano gróf Csáky mal možno

    Ano gróf Csáky mal možno šindel natretý na červeno, robilo sa to, aby sa splnili podmienky cisárskeho protipožierneho nariadenia. Ja som však nespomínal 17.-18. storočie, ale stredovek a renesanciu.

    A ako sám píšete i na hradoch máte kúsky škridieľ. Myslím, že ak by sa  niekto na to zameral, tak nájde škridlu, korýtko (prejz), plech alebo bridlicu pri takmer každej stredovekej stavbe.

    Vidím, že predstava šindľa na strechách je u nás zakorenená dosť hlboko. Počul som dokonca prednášku, na ktorej pracovníčka pobočky KPÚ, ktorej sídlo je priamo pod Krásnou Hôrkou, dokazovala na základe veduty Bratislavy z 18. storočia, že tu bol všade šindeľ, pretože sú tie strechy sivé. Myslím, že by mala vidieť škridlu po niekoľkých rokoch v meste, ktoré nemá ústredné kúrenie. Je sivá až sivočierna od sadzí.

    1. Óóó, ťažký kaliber demagógie

      Óóó, ťažký kaliber demagógie nebol dostatočne smrteľný, tak to pánešek skúša recesiou ….  :-)  OK, ja to kvitujem, trochu srandy po katastrófe ozaj nikoho nezabije, ba skôr poteší … a boľačky pofúka.

      Kategorické áno či kategorické nie …. môžbyť to niekomu chutí, mne nie, ale tá sranda z toho, tá je na nezaplatenie, dík.

    2. ziegler napísal/a:
      Ja som

      [quote=ziegler]

      Ja som však nespomínal 17.-18. storočie, ale stredovek a renesanciu.

      A ako sám píšete i na hradoch máte kúsky škridieľ. Myslím, že ak by sa  niekto na to zameral, tak nájde škridlu, korýtko (prejz), plech alebo bridlicu pri takmer každej stredovekej stavbe.

      [/quote]

      Nepovedal som, že som našiel škridlu, povedal som, že som našiel kúsky črepu, ktoré by teoreticky mohli byť úlomky škridle.

      Stredovek, renesancia – pokiaľ si dobre pamätám, tak za prvú renesančnú stavbu v týchto končinách by sa dala považovať renesančná prestavba-dostavba kráľovského paláca v Budíne, realizovaná Matejom Korvínom. Pri oprave po II. svet. vojne sa tam uskutočnil archeo prieskum, našlo sa všeličo aj z tejto doby, ale pálená škridla nie.

      Osobne som kopal ako besný na Starom Zvolene, zlatý prsteň by som ignoroval, ale škridlu by som si bol všimol, pretože ma zaujíma viac, určite aj chlapi v Kinižiho paláci na Lietave etc………….

      Čítal som všelijaké archívne dokumenty, ak sa spomínala krytina, šlo o drevený šindeľ a to aj v stredoveku aj novoveku (aj renesancii).

      Samozrejme, že to nie je smerodatné, ale prvá písomná zmienka o pálenej škridle v Uhorsku pochádza až z roku 1637. Prinajmenšom to ale môže naznačovať, že nešlo o bežnú krytinu a to v tejto dobe renesancia “zúrila” aj na dnešnom Slovensku.

      PS. Tých zmienok o na červeno zafarbených drevených šindľoch je viac, napríklad aj v tom čase Thurzovskom renesančnom Spišskom hrade. Vedel som, že to nebude len tak, takže vďaka za informáciu o cisárskom protipožiarnom opatrení.

      http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/04/45.html#70

       

  23. Neviem, či mal cisár pán

    Neviem, či mal cisár pán (resp. cisárovná) takých požiarnych inšpektorov, čo by nerozoznali červeno natretý šindel od červenej škridly…

    Ja som sa pred časom dostal k inej teórii:

    Červený železitý pigment v ľanovom oleji patrí k najstarším používaným náterom na ochranu dreva. Nie som chemik, ale funguje to nejako tak, že pridaním oxidu železitého dochádza k zmydeleniu oleja, čo zlepšuje jeho vlastnosti ako náterového spojiva. V hotovom náterovom filme oxid železitý chráni drevo pred UV žiarením a inými vonkajšími vplyvmi.[quote= http://www.corrosionist.com]http://www.corrosionist.com/Pigment_of_Iron_Oxide.html

    Iron Oxide is a chemical compound composed by Iron and Oxygen. There are differet iron oxides with different chemical formula.

    FeO Wustite

    Fe2O3 Hematite (Red)

    Fe3O4 Magnetite (Black)

    FeO(OH)·nH2O Limonite

    Natural iron oxides pigments are derived from hematite, which is a red iron oxide mineral; limonites, which vary from yellow to brown, such as ochers, siennas, and umbers; and magnetite, which is black iron oxide.[/quote]Prírodný železitý pigment má červenohnedú až oranžovohnedú farbu, je veľmi stály a odolný. Nakoľko je oxid železitý biokompatibilný a netoxický, často sa používa aj v kozmetike a medicíne, ale má aj mnohoraké technické využitie (výroba záznamových médií, plynových senzorov, farebných obrazoviek, …).

     

  24. Možno by stálo zato vytvoriť

    Možno by stálo zato vytvoriť diskusiu o historických strešných krytinách.

    Na našom území by zrejme ako prvý príklad použitia pálenej strešnej krytiny mohli poslúžiť rímske stavby.

    V Kelemantii pri Iži sa zvyškov škridiel váľajú hromady.

    Ako ste sa dohadovali či stredovek, prípadne novovek a pálená krytina idú k sebe, tak mám jeden príklad, kde by som v žiadnom prípade neváhal. Hrad Cimburk u Koryčan mal strechy pokryté keramickou pálenou krytinou. Aj dnes je možné na hrade i v jeho okolí vidieť jej zvyšky. Niekedy sa dokonca nájde aj celý zachovaný hrebenáč. Bližšie datovanie určiť neviem, ale isto sa budeme pohybovať už v novoveku.

    Nemyslím si, že by Cimburk bol tak výnimočný, aby sa pálená krytina nemohla vyskytnúť aj na inom hrade.

    Aj keď je fakt, že sa v stredoveku a novoveku používala určite menej než šindeľ. Ostatne archeológia pri každom objekte môže spoľahlivo potvrdiť z akého materiálu bola strešná krytina. Bolo by zaujímavé zistiť o tejto problematike viac.

  25. Je to neodpostitelne.

    Je to neodpostitelne. Vsetkemu sa dalo v zarodku predist, keby bola chut a aspon ake take myslenie u tych podpalacov. Keby hned zavolali (mobili maju) hasicov, tak sa nic vazne stat nemuselo. No nic: musime to opat postavit a tesit sa na nove otvorenie, kedze stavajucu expoziciu gotickej casti som nestihol vidiet.

     

    P.S.: pre Uskalienka – neviem naco je dobre tu vkladat presne kopie clankov zo SITA.

Comments are closed.