Postupná obnova kaštieľa v Chtelnici bude pokračovať južným pavilónom

Obrázok k článku od zora.

Obec Chtelnica obnoví za viac ako 410-tisíc eur južný pavilón svojho kaštieľa, ktorý je dominantou tejto dediny v okrese Piešťany. Na južný pavilón získala Chtelnica takmer 350-tisíc eur z rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry na podporu ochrany, obnovy a rozvoja kultúrneho dedičstva. Dodávateľom komplexnej obnovy bude miestny Obecný podnik služieb, termín dokončenia bol stanovený na september budúceho roku.

 

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, dlhé roky však len chátral. Obec pred tromi rokmi časť kaštieľa s pomocou eurofondov za približne milión eur obnovila, odvtedy tieto priestory slúžia na rôzne kultúrno – spoločenské podujatia, výstavy, koncerty a ďalšie aktivity. Súčasťou obnovy bol vtedy aj východný pavilón s Kaplnkou ukrižovania . S obnovou západného pavilónu následne začalo občianske združenie Zámok Hlohovec, na pokračovanie však nezískalo z ministerstva kultúry peniaze, preto zatiaľ nie je dokončený. Rozsiahla hlavná budova kaštieľa však na svoju zásadnú rekonštrukciu ešte len čaká.

 

Okrem komornejších podujatí sa v areáli Chtelnického kaštieľa vždy v lete koná aj veľké podujatie Tereziánske slávnosti, ktoré pripomína návštevu panovníčky Márie Terézie, ktorá údajne chtelnický kaštieľ navštívila na pozvanie Jána Erdödyho v roku 1775.

 

Erdödyovský, neskôr pállfyovský kaštieľ v Chtelnici bol v minulosti svedkom mnohých honosných poľovačiek, plesov a ďalších veľkolepých slávností, ale v roku 1918 a po bezohľadnej rabovačke sa stratili vzácne archívy a v ohni skončilo množstvo kníh. V roku 1941 v ňom otvorili Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu bola v kaštieli základná škola, neskôr ho prevzalo ministerstvo vnútra. Do vlastníctva obce sa areál dostal v roku 2003, v roku 2012 padlo definitívne rozhodnutie obecného zastupiteľstva postupnou rekonštrukciou kaštieľ zachrániť..

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede