Posledná šanca vidieť dlho stratený Rembrandtov obraz

Milovníci umenia majú poslednú šancu vidieť autoportrét holandského maliara Rembrandta, o ktorom sa dlho myslelo, že je iba kópiou. Hoci neskôr zistili, že je maľba autentická, obraz doteraz visel v súkromnom dome v Gloucestershire v západnom Anglicku. V októbri ho predali za neuveriteľnú cenu 2,5 milióna libier (v prepočte viac ako 95 miliónov Sk). Portrét usmievajúceho sa mladého muža si návštevníci môžu pozrieť v bývalom Rembrandtovom dome a umeleckom štúdiu v Amsterdame do 20. júla 2008. “Je to jedinečná príležitosť vidieť túto maľbu, pretože doteraz nebola prístupná verejnosti,” uviedla hovorkyňa Múzea Rembrandthuis, ktorá zároveň dodala, že “obraz opäť zmizne a možno ho nikto neuvidí aj niekoľko dekád”.

Maľba pravdepodobne vznikla v umelcových raných rokoch v prvej tretine 17. storočia, keď Rembrandt študoval ľudské emócie, ktoré sa črtajú v tvári.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zo zaprášeného obrazu za gaučom sa vykľula Michelangelova maľba

Zo zaprášeného obrazu uloženého roky za gaučom v dome rodiny podplukovníka amerického letectva Martina Kobera z Buffala sa vykľula maľba geniálneho Michelangela a pravdepodobne jeden z umeleckých nálezov storočia. Obraz Ježiša a Panny Márie sa rozhodol ukázať talianskemu historikovi a reštaurátorovi Antoniovi Forcellinovi. Ako uvádza webová stránka www.telegraph.co.uk, ten je od prvej chvíle presvedčený, že ide o originál výtvarného vyobrazenia Piety – slávnej Michelangelovej sochy Ježiša v matkinom náručí umiestnenej v Bazilike svätého Petra v hodnote asi 300 miliónov amerických dolárov (v prepočte asi 216,9 milióna eur).