Posledná rozlúčka s Fedorom Kriškom bude 12. januára

Výtvarný teoretik, publicista a dlhoročný pracovník Galérie mesta Bratislavy Fedor Kriška zomrel vo veku 75 rokov 1. januára 2011. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 12. januára o 12:00 v bratislavskom krematóriu, agentúru SITA o tom informoval Ľuboslav Moza z Artem gallery.

Rodák z Tisovca, Fedor Kriška (1. júna 1935 – 1. januára 2011) vyštudoval dejiny umenia a estetiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1954 -1958). Jeho výhrady voči spôsobu štúdia ako aj výhrady rektorátu voči nemu ho prinútili predčasne fakultu opustiť. V rokoch 1963 – 2000 pôsobil v Galérii mesta Bratislavy (GMB) ako odborný pracovník, námestník pre hlavnú činnosť a v rokoch 1993 -1996, keď sa uvažovalo o zrušení GMB, bol poverený jej vedením.


Kriška kurátorsky pripravil desiatky výstav slovenského umenia 20. storočia doma i v zahraničí a je autorom textov v ich katalógoch. Svoje názory a stanoviská publikoval v Novom slove, Pravde, Práci, Kultúrnom živote, Národnej obrode, Romboide či vo Výtvarnom živote. V roku 2005 mu za jeho celoživotnú umenovednú činnosť v odbore dejín moderného výtvarného umenia Asociácia teoretikov a kritikov výtvarného umenia spolu s Fondom výtvarných umení udelila Cenu Mariána Várossa. Okrem iných napísal monografie o Miroslavovi Cipárovi, Dušanovi Kállayovi či o Kamile Štanclovej.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Karol Vaculík – historik umenia

V roku 1992 v Bratislave zomrel historik umenia Karol Vaculík. Študoval dejiny umenia, filozofiu a francúzštinu na univerzitách v Bratislave, vo Viedni a v Prahe. Od r. 1949 bol vedúcim zbierky starého umenia v pražskej Národnej galérii, odkiaľ v r. 1951 prešiel do Bratislavy, kde bol poverený vedením vznikajúcej Slovenskej národnej galérie.

Za prínos slovenskému umeniu udelia Ceny Martina Benku

Ivana Sláviková, Zuzana Ludiková a Eva Kotláriková získajú 21. septembra 2010 ceny Martina Benku za rok 2009. Laureátom ju udelí v rámci spomienkovej slávnosti pri príležitosti 122. výročia narodenia národného umelca Martina Benku Rada Fondu výtvarných umení v Múzeu Martina Benku v Martine. Každoročne fond ceny odovzdáva na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku, ktorá pôsobí pri Fonde výtvarných umení. Robí tak v súlade s testamentom Martina Benku. Ceny majú prispieť k rozvoju a propagácii slovenského výtvarného umenia, najmä so zreteľom na životné dielo a pamiatku výtvarníka. Agentúru SITA o tom informovala tajomníčka Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku Katarína Ilavská.

Uchádzači o post generálneho riaditeľa SNG

Do výberového konania na post generálneho riaditeľa Slovenskej národnej galérie (SNG) sa prihlásili štyria uchádzači. Záujem o tento post majú kurátor a riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimír Beskid, kurátor Galérie Cypriána Majerníka v Bratislave Richard Gregor, pracovník ministerstva vnútra a vedúci oddelenia stredovekých fondov a bádateľne pobočky Štátneho archívu Bratislava v Skalici Anton Konečný a poverená generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Podľa rozhodnutia výberovej komisie všetci štyria uchádzači o kreslo šéfa národnej galérie spĺňajú podmienky na výkon funkcie.