Poslanci dajú na opravu Krásnej Hôrky 20-tisíc eur

Obrázok k článku

Poslanci parlamentu za stranu Most-Híd venujú na obnovu požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka a jeho okolia 20-tisíc eur. Dohodli sa na tom dnes na zasadnutí predsedníctva strany. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa strany Zuzana Bačiak Masaryková, peniaze odovzdajú starostovi obce Krásnohorské Podhradie Petrovi Bollovi v najbližších dňoch.
Na najkrajšom slovenskom stredovekom hrade zo 14. storočia vypukol ničivý požiar v sobotu 10. marca. Podľa Slovenského národného múzea sa pred plameňmi podarilo zachrániť 90 percent vzácnych zbierok. Na celom hrade úplne zhoreli strechy, nová expozícia v gotickom paláci a zvonica, kde oheň roztavil tri zvony. Stredný a dolný hrad ostali bez strechy, ale expozície sa zachránili.
Na príspevok v prospech Krásnej Hôrky vyzval poslancov 21. marca prezident Ivan Gašparovič. Navrhol im, aby na obnovu venovali peniaze, ktoré im parlament vyplatí za obdobie od zvolenia do ustanovujúcej schôdze parlamentu. Odôvodnil to skutočnosťou, že poslanci majú po novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov nárok na plat odo dňa zvolenia a nie od zloženia mandátu, ako to bolo donedávna. “Príspevkom na správnu vec sa nebudem chváliť do médií,” odvetil na otázku, či on sám na opravu hradu venuje peniaze. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár vtedy povedal, že Gašparovič sa zaujíma o veci, ktoré mu neprináležia. “Máme iné možnosti ako prispieť, ale nie preto, že pán prezident to chce,” dodal.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. KOŠICE:Poslanci, župan aj

    KOŠICE:Poslanci, župan aj jeho zástupcovia prispejú na obnovu hradu
    KOŠICE 16. apríla (SITA) – Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes na rokovaní schválili, že do výšky svojej mesačnej poslaneckej odmeny prispejú na obnovu hradu Krásna Hôrka. K poslancom sa pripojili aj predseda KSK Zdenko Trebuľa a jeho zástupcovia. Zastupiteľstvo zároveň uložilo županovi, aby urobil opatrenia potrebné pre realizáciu zbierky a prevedenie peňazí na účet zbierky založený Slovenským národným múzeom na obnovu hradu Krásna Hôrka.

Comments are closed.