Porozumieť reči starých okien a dverí

Spolok Banskej Štiavnice´91, spoločne s Fakultou architektúry STU, Slovenským banským múzeom a mestom Banská Štiavnica si Vás dovoľuje pozvať na medzinárodné podujatie – tréningový kurz a seminár Okná a dvere pri obnove pamiatok, ktorý sa bude konať od soboty 16. do soboty 23. septembra na vybraných miestach v Banskej Štiavnici.

Prvý zo série medzinárodných workshopov sa konal v Banskej Štiavnici v roku 2002 pod záštitou renomovanej organizácie UNESCO, Pamiatkového úradu SR a Spolku Banskej Štiavnice´91. Jeho súčasťou bola nielen teoretická rozprava, ale aj praktické ukážky používania tradičných materiálov a technológií pri obnove historických domov.


Odkaz tohto podujatia začali štiavnickí aktivisti napĺňať v septembri 2005, usporiadaním dvojtýždňovej akcie Vápno a vápenné technológie pri obnove pamiatok. Obyvateľov, ale aj návštevníkov Štiavnice snáď najviac zaujalo večerné pálenie vápna v záhrade pod Starým zámkom, spojené s ochutnávkou jelenieho guláša a miestneho piva.

Pozvanka


Kým minulý rok si svoje zručnosti počas praktického kurzu vyskúšali najmä majstri murári, tohto roku sú vítaní najmä stolári, rezbári, či iní remeselníci pracujúci s drevom. Okruh účastníkov ešte nie je uzavretý, stále je možnosť sa naň prihlásiť. Lektormi kurzu budú nemeckí experti na ošetrovanie a konzervovanie dreva, páni Johannes Mosler a Hubert Labisch. Sekundovať im budú slovenskí odborníci.


Naprázdno však neobídu ani vlastníci historických domov, odborná a laická verejnosť. Pre všetkých záujemcov je prichystaný teoretický seminár, ktorý sa bude konať vo štvrtok a v piatok, 21. a 22. septembra v Rytierskej sále Starého zámku. Oficiálnymi jazykmi budú nemčina, angličtina a slovenčina, simultánny preklad bude zabezpečený tak počas kurzu, ako aj v čase trvania seminára.


Počas odborného seminára bude slávnostne otvorená výstava Okná a dvere v historickom meste Banská Štiavnica. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok, 21. septembra o jednej hodine poobede na Starom zámku.


Nenechajte si ujsť toto jedinečné podujatie. Ak ste remeselník, prihláste sa do praktického kurzu, ak ste architekt, kunsthistorik, študent, laický milovník histórie, či vlastník historického domu, navštívte odborný seminár. Prihlášky, ako aj ďalšie informácie Vám ochotne poskytnú na telefónnom čísle 0907-116218, alebo e-mailom na adrese stiavnica91@yahoo.com alebo eMail Obnova.sk






Zdroj: www.obnova.sk






2002: Pamäť tradičného stavebného remesla
2003: Worskshop – Konzervácia historických omietok
2005: Vápno a vápenné technológie pri obnove pamiatok

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kameň pri obnove pamiatok

Konzervácia a obnova kamenných múrov, dlažieb a architektonických prvkov
Banská Štiavnica, 22. – 26. marca 2010
● Kurz pre remeselníkov: 22. 3. 2010 – 26. 3. 2010
● Odborný seminár: 25. 3. 2010 – 26. 3. 2010

Worskshop – Konzervácia historických omietok

Worskshop – Konzervácia historických omietok Banská Štiavnica 7.10 – 11.10.2003
Workshop bol prvým z pripravovanej série odborných podujatí organizovaných Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici, pracoviskom Banská Štiavnica v spolupráci so Spolkom Banskej Štiavnice ’91, zameraných na zvyšovanie odbornosti konzervátorov, remeselníkov, projektantov a dodávateľov stavebných obnov architektonických pamiatok, pri použití tradičných materiálov a technológií.

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.

Praktické vzdelávanie v oblasti konsolidácie historických omietok

POZVÁNKA na praktické vzdelávanie v oblasti konsolidácie historických omietok
Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica, pracovisko Banská Štiavnica v spolupráci so Spolkom Banskej Štiavnice ’91 – občianskym združením pre záchranu kultúrneho dedičstva pripravili na 7.-11. 10. 2003 odborné podujatie, zamerané na konzerváciu historických omietok.