Poltonovú bronzovú sochu leva vo Vozokanoch sa pokúsili ukradnúť

Foto: Obnova.sk Diskusie

Poltonovú bronzovú sochu Vozokanského leva sa niekto pokúsil ukradnúť. Národnú kultúrnu pamiatku, ktorá pripomína víťaznú bitku nad Turkami, zhodili z mramorového podstavca a pokúšali sa ju prepíliť na niekoľko častí. Zlodeji však z neznámych príčin svoj úmysel nedotiahli do konca. Lev zostal ležať v kríkoch pri podstavci, kde ho našiel okoloidúci cyklista a privolal starostku. Ako agentúru SITA informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová, polícia začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovanie a znehodnocovanie kultúrnej pamiatky. Po páchateľovi pátrajú. „Doposiaľ neznámy páchateľ poškodil pamätník protitureckých vojsk medzi obcami Veľké Vozokany a Tesárske Mlyňany tak, že z podstavca zhodil bronzového leva, do ktorého nezisteným predmetom spravil rezy. Za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody na jeden rok,“ uviedla Bruchterová.

 

Vozokanský lev z roku 1896 je jedinou monumentálnou pamiatkou z obdobia protitureckých bojov na Slovensku. Pripomína bitku medzi Turkami a kresťanským vojskom z roku 1652, ktorá sa odohrala práve na týchto miestach. Starostka Veľkých Vozokán v okrese Zlaté Moravce Justína Pálková je z pokusu ukradnúť národnú kultúrnu pamiatku zhrozená. Hovorí, že aj keď vandalizmus v súvislosti so sochou už zaznamenali, ukradnúť sa ju za 117 rokov nepokúsil nikto. „Na šiestich miestach bola socha prepílená karbobrúskou. Zlodeji možno zamýšľali bronz zliať do tehličiek, pretože potom už by nikto nevyšetroval, skadiaľ ho majú,“ povedala Pálková.

Pre obavu, že by sa zlodej mohol pre leva vrátiť, ho ihneď po zdokumentovaní miesta činu políciou odviezli k reštaurátorovi do Galanty. Reštaurovanie sochy bude podľa odhadov odborníkov stáť minimálne 4 000 eur. Peniaze bude obec hľadať vo svojom rozpočte a osloví aj ministerstvo vnútra a Nitriansky samosprávny kraj. Otázka, prečo zlodeji leva neodniesli, zostáva zatiaľ nezodpovedaná. Starostka má dve teórie – buď nemali so sebou dostatočnú techniku, alebo ich niečo vyrušilo. „V soche sme mali sršne. Mám podozrenie, že ich možno napadli, lebo ich úle boli rozhádzané ďaleko od podstavca, akoby sa ich zlodeji snažili odhodiť čo najďalej,“ hovorí Pálková. Polícia podľa nej preverovala aj túto možnosť a zisťovala, či v okolitých nemocniciach neošetrili niekoho po útoku sršňov, no bez úspechu.


Miestni obyvatelia podľa názoru Pálkovej za pokusom o krádež nie sú. „Za našich obyvateľov dám ruku do ohňa. Socha vždy bola našou pýchou, ľudia sú radi, že ju tu máme,“ hovorí.

 

Obec sa teraz zaoberá otázkou, ako sochu v budúcnosti pred zlodejmi ochrániť. Krajský pamiatkový úrad v Nitre navrhol, aby originál sochy premiestnili do obce na viditeľné miesto a na podstavec by sa inštalovala len kópia. Starostka s tým však nesúhlasí. Ako povedala, prikláňa sa skôr k monitorovaniu sochy kamerami.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články