Poľovnícky kaštieľ s dobovou strechou

Honosný poľovnícky kaštieľ rodiny Csákyovcov z 15. storočia bol v minulosti známy ako miesto radovánok zemplínskej honorácie.
Znovuzrodenie kaštieľa
„V priebehu storočí kaštieľ chátral aj preto, že nebol zaradený medzi kultúrne pamiatky. Dlho v ňom boli predajne, ale postupne nevyhovovali hygienickým nárokom. Záchranou kaštieľa sme sa zaoberali už viac rokov, no konkrétne kroky sme urobili až vlani,“ priblížil históriu znovuzrodenia kaštieľa Ladislav Bodnár, starosta Vojčíc. Východisko našla samospráva v jeho rekonštrukcii a obnovení vonkajšej časti strechy tak, aby sa čo najvernejšie približovala pôvodnej. „Celkový rozpočet na rekonštrukciu bol 18,7 milióna korún. Zahŕňal náklady na stavebné práce, vybudovanie prípojok a prístupovej komunikácie. V minulom roku sme preinvestovali 2,7 milióna a v tomto roku 1,4 milióna korún. Postupujeme po etapách a tak aj odovzdáme priestory nájomcom. Návratnosť investícií očakávame z tržieb v novozriadených prevádzkových priestoroch kaštieľa,“ pokračuje starosta.
Prácu tu nájde 33 ľudí
Po skončení prác na prízemí zriadia závod verejného stravovania, kuchyňu, sociálne zariadenia, recepciu a letnú reštauráciu a v podkroví bude ubytovňa pre 45 osôb. Nebude tu chýbať kozmetika, kaderníctvo, knižnica a klub dôchodcov. „V novozriadených prevádzkach získa prácu 33 ľudí.Obec leží na cestnom ťahu z Poľska do Maďarska, neďaleko je Ukrajina. Predpokladám, že vzťahy s naším východným susedom sa budú vyvíjať v prospech turistiky, čo by pomohlo aj našim zámerom, najmä rozvoju ďalších služieb v obci,“ uvažuje perspektívne Ladislav Bodnár.
Po kaštieli výstavba rodinných domov
Záujem o priestory v kaštieli prejavujú už teraz domáci i cudzí podnikatelia. Do bývalých komnát vedľa cesty sa nasťahujú už v budúcom roku.Obec Vojčice má 2064 obyvateľov. „Máme plyn, časť obce má vodu a časť kanalizáciu, ale práce stále pokračujú. Využitie kaštieľa je krokom k tomu, aby sme zvládli ďalšie zámery. Pripravujeme výstavbu obytných domov pre našich občanov. Všetko súvisí so všetkým, ako povedal klasik, ale vieme, čo chceme a spolu s dvanásťčlenným obecným zastupiteľstvom urobíme všetko pre to, aby sme úlohy v prospech zlepšenia života občanov splnili,“ dodáva na záver Ladislav Bodnár.
ŠTEFAN VARŠANÍK


Zdroj: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Renesančný kaštieľ sa po desaťročiach chátrania dočká obnovy

Renesančný kaštieľ zo 17. storočia v Divíne v okrese Lučenec sa po desaťročiach chátrania dočká rekonštrukcie. Obec Divín ako vlastník kaštieľa na ňu získala vyše 2,348 milióna eur z eurofondov, čo je vyše 94 percent z oprávnených nákladov. Zvyšných takmer šesť percent zaplatí z vlastného rozpočtu. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol divínsky starosta Ján Koza, na rekonštrukciu už vydali stavebné povolenie a projekt odsúhlasili aj pamiatkari. V súčasnosti prebieha výberové konanie na dodávateľa, ponuky môžu záujemcovia predkladať do stredy. “Predpokladám, že rekonštrukčné práce sa môžu začať v júli, trvať majú 24 mesiacov. Kaštieľ prejde komplexnou obnovou a potom ho budeme využívať na kultúrno-spoločenské a verejnoprospešné projekty,” povedal Koza. Spresnil, že nádvorie kaštieľa budú využívať na malé kultúrne podujatia, čo v obmedzenej miere robili aj dosiaľ, a v súčasnosti nevyužívaný interiér by mal poskytnúť priestor na múzeum, galériu i tvorivé dielne pre umelcov.