Polícia našla po šiestich rokoch vzácne obrazy

16. septembra 2008 – Holandská polícia našla po šiestich rokoch päť vzácnych obrazov zo sedemnásteho storočia. Diela majstrov Jan Steen, Cornelis Bega, Adriaan van Ostade a Cornelis Dusart ukradli v roku 2002 z múzea Fransa Halsa v meste Haarlem západne od Amsterdamu.

Medzi dielami je aj “Šarlatán na trhu” od Jana Steena, ktoré zobrazuje mastičkára predávajúceho lieky pochybnej kvality. Hovorca múzea Louis Pirenne dnes informoval, že tri maľby sú poškodené. Aj napriek tomu ich plánujú od stredy vystaviť. “Vieme, že tri z piatich malieb sú poškodené, ale nevieme ktoré a ako veľmi,” povedal pre agentúru AP. V čase krádeže boli majstrovské diela poistené na tri milióny eur. Pirenne tvrdí, že ich historickú hodnotu je “nemožné vyjadriť v eurách”.


Holandskí policajti cez víkend zatkli v súvislosti s prípadom troch ľudí. Podľa Abrahama Moszkowicza, obhajcu jedného z nich, polícia zaistila aj autá značky Ferrari a Maserati patriace jeho klientovi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel

V Španielsku ukradli nákladné auto plné drahých umeleckých diel vrátane skice od Pabla Picassa. Madridská polícia vo štvrtok informovala, že v utorok prázdne auto, v ktorom si trojica zlodejov odviezla diela v odhadovanej hodnote 2,7 milióna eur, našla juhozápadne od hlavného mesta. Medzi prácami sa okrem kresby od Pabla Picassa nachádzali podľa denníka El Mundo napríklad práce baskického sochára Eduarda Chillidu, Kolumbijčana Fernanda Boteru, Španiela Antonia Sauru, katalánskeho maliara Antoniho Tapiesa, či slovinského umelca Cveta Marsica. Niektoré z nich neboli ani poistené.

Talianska polícia objavila pri razii 19 umeleckých diel

Talianska polícia v sobotu 5. decembra 2009 skonfiškovala diela Van Gogha, Picassa, Cézanna a iných svetoznámych maliarov počas razie v bytoch zakladateľa skrachovanej spoločnosti Parmalat. Cena 19 umeleckých diel, skrytých na povalách a v pivniciach, sa odhaduje na sto miliónov eur. Niektoré z umeleckých diel boli starostlivo zabalené, aby sa nepoškodili, no iné, vrátane Picassových malieb, boli voľne uložené. Polícia v tomto prípade zatiaľ nikoho nezatkla.

Ukradnuté obrazy ležali pri záchodoch

Britskí policajti objavili tri drahocenné obrazy, ktoré zmizli deň predtým z neďalekej Whitworth Art Gallery v severoanglickom Manchestri. „Nechceli sme tieto obrazy ukradnúť, ale upozorniť na to, ako sú zle zabezpečené.“ Britské múzeá postihla v posledných rokoch vlna krádeží. Ročná škoda sa pritom podľa denníka The Guardian pohybuje medzi 450 a 750 miliónov eur.