Pokrstené tajomstvá

Obrázok k článku

Predposledný marcový deň sa v kaviarni Art Cafe krstila nová kniha Andrei Nižňanskej a Ivety Chovanovej Tajomstvá štiavnických domov

Keď sa minulý rok krstila prvá spoločná kniha oboch autoriek, Detail, Banská Štiavnica a jej skrytá krása, krstní rodičia knižky použili staré kované pánty, ktorými ju vyplatili a vypravili do života. Trochu symbolickej výplaty po zadku sa vtedy ušlo aj obom autorkám. Niet divu, že tohto roku sme krst novej knižky štiavnických autoriek očakávali v napätí.

Prvou lahôdkou večera bol moderátor, Dado Nagy. Známy milovník kníh, dobrého jedla a pekných žien predstavil novú knihu Tajomstvá štiavnických domov a vyzval autorky, aby o nej porozprávali viac. A tie porozprávali. (No kto by ho mohol odmietnu??) Rozprávali o piatich štiavnických domoch, ktoré nenájdete v turistických príručkách, ale keď vstúpite do ich vnútra, otvorí sa nečakaný svet, v ktorom vonia história. Domy ukrývajú tajomnú krásu, ktorú ponúknu iba tým, ktorí a vedia a chcú pozerať. Tá krása je však krehká a zraniteľná. Pomaly ju nahlodáva čas a rýchlo ničí fušérska prestavba.

Krstilo sa rozdrobenými renesančnými omietkami zo štiavnických domov. Tie mali podľa krstnej mamy, Katky Voškovej, oživiť príbehy domov ukryté v knižke. A zdá sa, že oživili. Kniha mala už priamo na krste veľký úspech. Možno osloví aj vás. Čoskoro sa objaví na pultoch vybraných predajní. Ak by ste ju vo svojom okolí nevedeli zohnať, môžete si ju objednať na www.obnova.sk/shop alebo e-mailom na silvia at obnova.sk. Špeciálne pre čitateľov obnovy je možné do knižky zapísať venovanie od autoriek.

Zdroj: www.obnova.sk – Cocovcka

Obnova.sk Fotografia

Obnova.sk Fotografia

Obnova.sk Fotografia

foto: Ľubo Lužina

Fotoreportáž:
Autor: Michal Hrčka – portál Obnova.sk

Atmosfera

ATMSFR artCAFE

silvia

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Bankej Štiavnici sa bude krstiť

Občianske združenie KRUH Vás srdečne pozýva na krst knižky Aji Nižňanskej a Ivety Chovanovej Detail, Banská Štiavnica a jej skrytá krása. V knihe ožijú pôsobivé architektonické detaily, tajomné zákutia a zaprášené kúty starých domov. Tento výnimočný vydavateľský počin vznikol vďaka podpore Ministerstva kultúry SR a najmä vďaka niekoľkoročnej dokumentačnej práci štiavnických pamiatkárov.

Odpovede

Comments are closed.