Pokračuje obnova hradu Plaveč, v nedeľu si ho pozrie aj verejnosť

Obrázok k článku

Už štvrtý rok pokračujú práce na obnove hradu Plaveč v Staroľubovnianskom okrese, a to aj so zapojením nezamestnaných. „Tento rok sme odkryli už tretiu baštu, uskutočnil sa tu archeologický výskum a našli sme zachované základy tohto objektu. Baštu tak môžeme vybudovať asi do päťmetrovej výšky. To znamená, že by ju malo byť vidieť už aj z cesty, ktorá vedie popod hrad, čiže hrad bude opäť o čosi výraznejší,“ povedal pre agentúru SITA Martin Sárossy, koordinátor projektu obnovy hradu, ktorý realizuje obec Plaveč s podporou Ministerstva kultúry SR. Už túto nedeľu 27. augusta si budú môcť zrekonštruované časti hradu pozrieť aj návštevníci, a to pri príležitosti Dňa hradu Plaveč.

 

Deň hradu sa začne svätou omšou o 14:00, na programe sú ďalej šermiarske súboje či sokoliarske vystúpenie. Sprievodný program ponúkne razenie pamätnej mince hradu, ukážky tvorby tradičných remeselníkov, jeho súčasťou bude aj historický kolotoč, tvorivé dielne, jazdy na koňoch či obhliadky hradu. Práve počas hradných slávností bude po prvýkrát využitý aj interiér hradu, ktorý vznikol vďaka predošlým prácam. Vystavené tam budú historické fotografie a maketa hradu, ktorá pripomenie, ako vyzeral v časoch svojej najväčšej slávy. „Čo sa týka interiéru, ide o priestor južnej bašty, ktorá mala zachovanú jednu strieľňu. Podarilo sa nám zrekonštruovať klenbu priestoru, ktorý bol úplne zničený, prepadnutý, a domurovať ešte ďalšie dve strieľne, sú tam osadené aj drevené prvky. Možno po mnohých storočiach padne z obnovenej bašty aj prvý výstrel,“ uviedol Sárossy.

 

Takmer dvesto rokov je hrad Plaveč ruinou, odkrývať pre oči návštevníkov sa ho darí vďaka spomínanému projektu obnovy. V rámci neho vznikajú krátkodobé pracovné miesta pre nezamestnaných, tento rok bolo vytvorených 20 miest.

 

Hoci má hrad Plaveč z hľadiska architektúry toho zachovaného menej, spomedzi východoslovenských je jedným z najdostupnejších, autom sa dá dostať takmer až k jeho hradnej bráne. „Takáto jedinečná dostupnosť je jednou z jeho predností. Návštevníci nemusia kráčať pešo strmo do kopca. Je to ideálne miesto aj na krátky oddych, ak napríklad niekto cestuje severom východného Slovenska,“ dodal koordinátor projektu obnovy hradu.

 

Kamenný hrad Plaveč leží na miernom návrší nad rovnomennou obcou. Postavený bol okolo roku 1294 ako pohraničná pevnosť, vybudovať ho dal šľachtic Arnold. Jeho súčasný názov je odvodený pravdepodobne od názvu kmeňa Plavcov, ktorí obývali pohraničné oblasti vtedajšieho Uhorska. Na hrade sa vystriedali viacerí panovníci a významné uhorské rodiny, v 18. storočí hrad stratil vojenský význam. Jeho poslednými obyvateľmi boli ešte v 19. storočí Paloszayovci, pre narušenú statiku hradu sa však presťahovali do kaštieľa pri Plavči. Hrad v roku 1856 postihol ničivý požiar, odvtedy pustol. V súčasnosti sa na mieste sídla nachádzajú len zvyšky vysokých múrov obytného krídla a obrannej delovej bašty.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články