Pokračuje archeologický výskum osady spred 3 500 rokov

Obrázok k článku

Na hranici obcí Budmerice a Jablonec v okrese Pezinok pokračuje archeologický výskum opevnenej osady ľudu maďarovskej kultúry. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, osada existovala na západnom Slovensku v závere staršej doby bronzovej, teda pred približne 3 500 rokmi. Archeologický výskum robí Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI) v spolupráci s Malokarpatským múzeom v Pezinku a Bratislavským samosprávnym krajom od roku 2010. “Tento týždeň sme začali s výkopovými prácami. Z minulých rokov máme poznatky, ktoré posúvajú vedecké poznanie o tejto kultúre,” povedal pre agentúru SITA Pavol Jelínek zo SAHI.

 

Osadu, ktorú skúmajú, osídlili najmä v staršej a strednej dobe bronzovej v 18. – 15. storočí pred naším letopočtom, keď v oblasti juhozápadného Slovenska pôsobila takzvaná maďarovská kultúra, ktorú pomenovali podľa obce Maďarovce. Archeológovia už našli aj zásobné jamy obilia, rôzne keramické a bronzové predmety, mlynčeky, nádoby, šperky či zachovalú ľudskú kostru. “Kostra ženy bola v jame, môže to znamenať, že to bola cudzinka, ktorú nemohli pochovať na cintoríne,” vysvetlil Jelínek s tým, že je ťažko určiť najvzácnejšiu vec, pretože celá lokalita je vzácna. Podľa neho by bolo dobré, ak by z osady v budúcnosti bola kultúrna pamiatka. “Máme tu doklady spôsobu života, aký tu bol. Výskum je špecifický tým, že ho zameriavame na poznanie životného prostredia človeka v tej dobe. Zdá sa, že táto osada bola významné centrum, kovové výrobky distribuovali aj ďalej,” pokračuje Jelínek a pripomína, že všetky nálezy sú v Malokarpatskom múzeu v Pezinku a niektoré z nich môžu ľudia vidieť aj v expozícii.

 

Slovenský archeologický a historický inštitút na svojej internetovej stránke informuje, že výskum opevnenej osady významne prispieva k poznaniu vývoja kultúr na prelome staršej a strednej doby bronzovej v Karpatskej kotline, ktoré ovplyvnila kultúra juhovýchodného Stredomoria.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Opevnené mesto budú skúmať aj nemeckí archeológovia

Opevnené mesto zo staršej doby bronzovej pri Vrábľoch bližšie preskúmajú archeológovia zo Slovenska a Nemecka. Osada je unikátna svojou vyspelou ulicovou zástavbou. Takmer celý medzinárodný projekt bude financovať nemecká strana. Jeho výsledky majú byť prínosom nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Posunúť má ďalej poznatky o fungovaní spoločnosti v dobe bronzovej.