Poklad Wettinov

Obnova.sk Fotografia

Poklad… mocné slovo z rodu zaklínadiel, rozširujúce zornice, tíšiace rozhovor pri vedľajšom stole, nútiace otočiť hlavu v snahe zistiť kto ho vyslovil, vyvolávajúce zvláštne pocity prepletené so spomienkami na detstvo, na naše vlastné poklady, ktoré sme si ukrývali i poklady, o ktorých sme počuli, a ktoré sme tak túžili nájsť. Sú poklady, o ktorých existencii sa vie a sú usilovne hľadané aj niekoľko storočí. Sú poklady, ktoré sú objavené čírou náhodou, i poklady, ktoré síce objavené sa znovu stratili. Možno navždy.
Pokladov je viac ako dosť. Dôležité pri ich hľadaní je nenechať sa odradiť. Viera, elán a riadna dávka šťastia niekedy dokážu mnohé.Tak tomu bolo aj v prípade 31 ročného amatérskeho kopkopa Hanno Marschnera z Drážďan. Po zjednotení Nemecka si zo spojených štátov nechal poslať detektor kovov, s ktorým trávil voľný čas v lesoch v okolí vodného zámku Moritzburg vzdialeného iba 12 kilometrov od Drážďan.

Obnova.sk Fotografia

Zámok Moritzburg nechal postaviť v rokoch 1542-1546 Moritz von Sachsen, v 18. storočí prestavaný na lovecký zámok Friedrichom Augustom II. von Sachsen. Zámok sa radí medzi najkrajšie vodné zámky v Európe.

Obnova.sk Fotografia
Hanno Marschner

Okrem niekoľkých stratených mincí však bolo jeho hľadanie bezúspešné. Napriek tomu sa nevzdával, pretože vedel čo hľadá.
Vo februári 1945 tu totiž princ Dedo a Gero von Sachsen ukryli poklad saského kráľovského domu v rámci príprav úteku rodiny pred postupujúcou Červenou armádou. Spolu 43 debien cenností. Zbytočne, pretože dva roky nato donútili moritzburgského horára aby úkryt prezradil. Tri debny ale princ Gero v noci 10. februára 1945 tajne ukryl na neznámom mieste. Obsahovali to najvzácnejšie a nejeden kopkop si na ne brúsil zuby celé desaťročia. Zbytočne. Princovia Dedo a Gero emigrovali do Kanady kde trpezlivo čakali na koniec DDR a vývoj vlastníckych práv v Nemecku.
Náš poštár však ich výsosti predbehol. V sobotu, 5. októbra 1996, sa znovu túlal po moritzburgských lesoch. Neskoro popoludní jeho detektor vydal dlhý hvizd. Mal prečo. V hĺbke necelého metra tam totiž ležal minimálne metrák striebra, tzv. poklad Wettinov, v celkovej hodnote okolo 12-14 miliónov Euro. Šťastný nálezca spoločne s priateľkou vykopal viac ako sto predmetov – riad, príbory, svietniky, gotické kríže, zbierku mincí, rád zlatého rúna a senzáciu – strieborný pokál v tvare hlavy černocha (Mohrenkopfpokal), dielo Chistopha Jamnitzera, ktorý vznikol s najväčšou pravdepodobnosťou v rozmedzí rokov 1595-1600.

Obnova.sk Fotografia
Strieborný pokál v tvare hlavy černocha, Chistoph Jamnitzer, 1595-1600
Chistoph Jamnitzer (* Norimberg 1563; +Norimberg 1618), vnuk Wenzla Jamnitzera I (* Viedeň 1508; +Norimberg 1585), zlatník, rytec, zdatný kresliar. Jeho najznámejšie dielo „Neuw Grottessken Buch“ (Nürnberg, 1610).

Pretože náš poštár bol slušný človek, nález ohlásil a musel znášať následky svojho správania – čeliť trestnému oznámeniu za nedovolené prospektorstvo a zaplatiť pokutu. Či dostal nálezné? Ťažko povedať, pretože nález nebol vlastne „pokladom“ v právnom slova zmysle a jeho majitelia vedeli kde sa nachádza. Tým najcennejším, nezaplatiteľným pre pána Marschnera však určite bol jedinečný, neopakovateľný zážitok.

A poklad Wettinov?

Do roka po jeho nájdení bol na desať dní vystavený v Drážďanoch.

Pokál v tvare hlavy černocha vydražilo koncom roku 1999 na aukcii Sotheby´s Bavorské národné múzeum v Mníchove (Bayerischen Nationalmuseum, München).

Obnova.sk Fotografia

Dva gotické, relikviárové kríže získala v roku 2001 KOLUMBA – Múzeum umenia arcibiskupstva v Kolíne (Das Kunstmuseum des Erzbistums Köln).

Obnova.sk Fotografia

Viaceré predmety boli v roku 2005 dražené na rôznych aukciách.

Literatúra:

DER Mohrenkopfpokal von Christoph Jamnitzer, München, 2000.
KRETSCHMANN, G.: Das Silber der Wettiner, Berlin 1995.
KRETSCHMANN, G.-SYNDRAM,D.: Der Schatz der Wettiner, Leipzig 1997.
WENZEL Jamnitzer und die Nürnberger Goldschmiedekunst 1500 – 1700, München, 1985.

Web:

http://www.swr.de/ratgeber-recht/archiv/1999/02/21/index2.html
http://br-online.de/wissen-bildung/kalenderblatt/druckversion/2004/prkb20040210.html
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/turk/99/12/16/yasam/02yas.htm

© tpd 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Bystrica: Barbakan odkrýva svoje poklady

Nie nadarmo patrí Barbakan k dominantám nášho mesta. Mestu patrí síce len niekoľko rokov, pretože predtým to bolo vlastníctvo štátu, ktoré sme získali na základe zámennej zmluvy. Získali sme ho v dezolátnom stave. Po viacerých pokusoch nájsť investora pre tento objekt a mnohých rokovaniach sa jeho osud nakoniec rozhodol. Uznesením mestského zastupiteľstva bol tento objekt prenajatý na 20 rokov obchodnej spoločnosti MBB a.s., ktorá začala rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky, v minulosti slúžiacej ako vstup do banskobystrického hradného areálu. A to bolo dobre, pretože inak by sme mnohí ani netušili, že veža skrýva tajomstvo.

Odpovede

  1. Poklad Wettinov

    2020 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-05-29 04:19:59 SPS_konzervatorstvo Pekny clanok co znamena to © tpd 2006?

    2020 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-05-29 07:10:07 dorotka, pekný článoček tešila som sa na obetavca čo konečne k Mohrenkopfpokal-u preloží s nemčiny!Neviem či Hugo týmto neprihrá na smeč predajcom detektorov…

    2020 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-05-31 14:33:10 Este existuju aj slusni ludia. Nalezca mal dostat medailu.

    2020 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-06-02 06:49:45 Saša Nahrá podobne ako každá rozprávka povesť báj Ostrov pokladov Dobrodružstvá Toma Sawyera Korzár šiestich morí ako aj všetky filmy v ktorých ide o poklad vrátane Da Vinciho kódu. Drahí moji mne sa snáď sníva. Nemali by sme slovo poklad úradne zakázať?

Comments are closed.