Podolínec – starobylé kráľovské mesto

Podolínec sa nachádza v údolí rieky Poprad, tam, kde sa stretáva Spišská Magura s Podtatranskou kotlinou a Levočskými vrchmi. V minulosti patril medzi najvýznamnejšie spišské mestá ležiace na starej obchodnej ceste.

Z pôvodnej slovanskej osady zničenej Tatármi rýchlo vyrástlo osídlenie, ktoré už v roku 1292 získalo mestské výsady.


Medzi slobodné kráľovské mestá sa Podolínec zaradil v roku 1412. V tom istom období sa dostal poľskému kráľovi do zálohu, v ktorom zostal až do roku 1722. Podolínec mal však medzi ostatnými zálohovanými spišskými mestami nadradené postavenie. V 16. až 18. storočí bol rušným obchodným a remeselníckym centrom, ktoré ale začiatkom 19. storočia začalo upadať.
V strede historického jadra Podolínca je námestie, uprostred ktorého stojí kostol Nanebovzatia Panny Márie z konca 13. storočia, so vzácnymi nástennými maľbami z rokov 1360 až 1430. V blízkosti kostola stojí zvonica zo 17. storočia, v nej sa nachádza vzácny zvon z roku 1392. Obvod námestia vytvára zástavbu meštianskych domov obchodno-remeselníckeho charakteru zo začiatku 17. storočia. Na jeho okraji stojí budova mestskej radnice, ktorá vznikla v 20. storočí prestavbou staršieho objektu.
Za hradbami mesta je monumentálny kláštor a dvojvežový kostol rádu piaristov, postavený v 17. storočí. Na obvode Podolínca sa dodnes zachovali súvislé úseky hradobného múru s baštami zo 14. storočia. Najstaršou stavebnou pamiatkou je kaplnka svätej Anny z polovice 13. storočia, ktorá stojí na cintoríne za mestom.
V roku 1991 bol Podolínec vzhľadom na zachovalé historické jadro vyhlásený za mestskú pamiatkovú rezerváciu.


Informácie na Obnova.sk



Zdroj: www.obnova.sk / BRANISLAV MAJLING / Roľnícke noviny / TKKBS

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články