Podnik označuje významné objekty lesníckej histórie

Štátny podnik Lesy SR začal označovať parky, osady, budovy, pomníky, múzeá, technické zariadenia, cintoríny a iné objekty, ktoré vstúpili niečím zaujímavým do lesníckej histórie Slovenska, názvom “Významné lesnícke miesto”. Ako dnes agentúru SITA informoval hovorca š.p. Lesy SR Peter Gogola, sieť lesníckych pozoruhodností sa dnes rozrástla o nové lokality, tentokrát na Zemplíne. Jej súčasťou sa stal rodný dom významného lesníka profesora Stolinu v Sobranciach, pozostatky lesníckej školy a park v Remetských Hámroch, ako aj poľovnícky kaštieľ na Morskom Oku. Vo všetkých lokalitách boli odhalené štýlové tabule so zaujímavou grafikou a informačným textom v slovenčine a v angličtine.

“K myšlienke postupného označovania významných lesníckych miest nás inšpirovalo poznanie, že mnohé pozoruhodné lokality, ktoré spoluvytvárali históriu Slovenska, sú našim občanom takmer neznáme. Je to škoda, lebo aj v tomto smere máme byť na čo hrdí,” povedal generálny riaditeľ š.p. Lesy SR Jozef Minďáš.

Doposiaľ boli do siete významných lesníckych miest oficiálne zaradené vzácne poľovnícke sochy Alojza Štrobla, park a kaštieľ v Topoľčiankach a partizánska základňa v Nízkych Tatrách nad Pohronským Bukovcom. Ešte v novembri k nim pribudne starobylá lesnícka osada a unikátny lesnícky cintorín na Čiernom Váhu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hold lesníckym historikom – výstava v LaDM

Život a dielo šiestich lesníckych historikov – Andreja Kavuljaka, Juraja Martinku, Júliusa Bartáka, Jána Madlena, Pavla Korpeľa a Jozefa Urgelu – priblíži výstava Historici slovenského lesníctva, ktorú v utorok, 8. apríla, otvorí Lesnícke a drevárske múzeum (LaDM) vo Zvolene.