Pod Strečnianskym hradom vyrastie stredoveká dedina

Obrázok k článku

Z eurofondov tento rok v Žilinskom kraji zrenovujú aj Oravskú či Kysuckú knižnicu, strechu a vežu Budatínskeho hradu, Bábkové divadlo v Žiline a tiež lesnú úvraťovú železničku vo Vychylovke. Na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok a inštitúcií ako aj propagáciu kultúrneho dedičstva získal Žilinský samosprávny kraj 7,7 milióna eur. Okrem opráv sa bude aj stavať, pod Strečnianskym hradom vyrastie stredoveká dedina. V spoločnom poľsko-slovenskom projekte „Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti“ za viac ako 1,6 milióna eur využije Žilinský kraj 624-tisíc eur na stavbu podhradia z malých drevených domčekov, ktoré budú odzrkadľovať život v stredovekej dedine, jeho históriu a výrobky. „Nebude chýbať zvonica, dom rybára, pekára, hrnčiara, zemnica a príbytok ľudového liečiteľa. Pre deti sa postaví drevené ihrisko s využitím motívov hradnej architektúry a ohniskom s posedením. Prístupovú cestu do areálu budú lemovať náučný chodník, informačné tabule s obrázkami a informáciami o charakteristickej flóre a faune tohto biotopu,“ uviedla hovorkyňa žilinskej krajskej samosprávy Zuzana Muchová.

V rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskom zrekonštruujú za 2,1 milióna eur Bábkové divadlo v Žiline a zámok v poľských Kozách. „Bábkové divadlo získa 1,05 milióna eur na rekonštrukciu hľadiska, javiska, javiskovej techniky a osvetlenia, priestorovej akustiky, vzduchotechniky, vykurovania, na výmenu okien a zateplenie fasády. Verím, že dobrému menu Bábkovej scény v Žiline prispejú okrem výkonov bábkohercov aj nové reprezentatívne priestory,“ dodal k plánom renovácie najstaršieho bábkového divadla na Slovensku predseda kraja Juraj Blanár. v Žiline sa bude pokračovať aj v prácach na rekonštrukcii Budatínskeho hradu. Za 2,3 milióna eur kraj tento rok opraví hradnú vežu, strechu hradu, terasy a prístupovú cestu od vrátnice. Vo veži vznikne expozícia viažuca sa k dejinám hradu a výstava hodín zo zbierok múzea. Zrekonštruované terasy budú slúžiť kultúrnym podujatiam, priestor v podkroví bude multikultúrnym centrom.

V roku 2011 zrenovujú aj Oravskú a Kysuckú knižnicu. V Čadci za 1,3 milióna eur vyriešia problémy s únikom tepla opravou strechy, obvodového plášťa a výmenou okien. Tiež vytvoria bezbariérový vstup, toalety a parkovisko pre imobilných klientov, vymenia podlahy, elektroinštaláciu, strešné žľaby a zvody. V Dolnom Kubíne za 501-tisíc eur prepoja prístavbu s hlavnou budovou, vytvoria bezbariérové priestory pre dennú a elektronickú študovňu i viacúčelovú školiacu a klubovú miestnosť.

Za 427-tisíc eur čaká Historickú lesnú úvraťovú železnicu vo Vychylovke zásadná rekonštrukcia. Pod odborným dohľadom sa doplnia a vymenia drevené podvaly, drobné koľajivo, opotrebované časti výhybiek, upravia sa koľaje a existujúce železničné priecestia, zriadia sa nové priepusty a zrenovuje železničný most. „Po dokončení opráv trate konečne prepojíme Oravskú lesnú železnicu a Historickú lesnú úvraťovú železnicu do Kysucko-oravskej lesnej železnice tak, ako tomu bolo v minulosti. Návštevníci skanzenu sa budú môcť odviezť naprieč lesmi z jedného regiónu do druhého,“ doplnil riaditeľ odboru kultúry a komunikácie s verejnosťou Peter Kubica.

Žilinský samosprávny kraj spravuje 23 kultúrnych inštitúcií, z toho päť knižníc, päť kultúrnych stredísk, päť galérií, štyri múzeá, dve hvezdárne a dve divadlá v Hornom Považí, Turci, na Orave, Liptove a Kysuciach.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Pod Strečnianskym hradom

    Pod Strečnianskym hradom vyrastá stredoveká dedina Paseka

    ŽILINA 3. mája (SITA) – Pod Hradom Strečno neďaleko Žiliny vyrastá stredoveká dedina nazvaná Paseka. Päť kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami priblíži život stredovekého pekára, rybára či ľudového liečiteľa. V dedine bude aj útulňa pre pútnikov, zvonica so studňou a turistická informačná kancelária. V podhradí vybudujú detské drevené ihrisko, ohnisko s grilom a studňu. Atmosféru stredovekej Paseky umocní kolová hradba, ktorá bude lemovať časť dediny. Stredovekú dedinu majú postaviť do októbra 2013 za vyše šesťstotisíc eur z eurofondov, samotnej výstavbe domčekov predchádza revitalizácia a rekonštrukcia podhradia. Riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert očakáva zatraktívnenie i zvýšenie návštevnosti Strečnianskeho hradu, ktorý ročne priláka viac ako 60-tisíc ľudí. „Tento projekt je unikát, v širokom okolí nemá obdobu. Inšpiráciu sme museli ísť hľadať až do Nemecka,“ povedal Schubert.

    Výstavba stredovekej dediny je súčasťou projektu „Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti“. V poľskom Ślemieńi postavia zastrešený amfiteáter v Etnografickom parku Źywieckej zeme. Projekt spolufinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007-2013. Partnermi projektu sú Obec Ślemień a Žilinský samosprávny kraj. Celkové náklady predstavujú viac ako 1,6 milióna eur, z toho vyše šesťstotisíc pripadne na výstavbu Paseky. Maketa stredovekej dediny so siluetou hradu už zdobí priestory Strečnianskeho hradu.  

Comments are closed.