Pod hradom v Starej Ľubovni rozšírili otvorený depozitár

Obrázok k článku

Pod hradom v Starej Ľubovni rozšírili otvorený depozitár, ktorý prezentuje textilnú časť zbierkového fondu Ľubovnianskeho múzea, umožnilo to aj jeho nové technické vybavenie. Vlani do neho pribudlo 740 zbierkových predmetov, celkovo sa v ňom nachádza až 2 341 predmetov, ktoré spravuje múzeum. Verejnosti bol sprístupnený v roku 2015. „Verejnosti boli v tomto depozitári sprístupnené ľudové odevy. Okrem klasických odevov sa tu nachádzajú aj liturgické odevy, meštianske odevy, uniformy rôzneho charakteru, obuv a odevné súčiastky,“ uviedol riaditeľ múzea Dalibor Mikulík.

 

V rámci minuloročného projektu sa podarilo doplniť aj technické vybavenie depozitára. „Projekt čerpal z Fondu na podporu umenia 11-tisíc eur a spolufinancovaný bol z rozpočtu Ľubovnianskeho múzea vo výške 870 eur. Zakúpené boli úložné skrine a regály, závesné systémy a prezentačná vitrína,“ informoval Mikulík, podľa ktorého múzeum už niekoľko rokov systematicky pracuje na zlepšení podmienok uchovania predmetov vo svojom zbierkovom fonde. Vďaka novej technike si tak verejnosť bude môcť pozrieť ešte viac predmetov zo zbierok v depozitári.

 

Ako vysvetlil Mikulík, doplnené technické vybavenie rozšírilo možnosti otvoreného depozitára na prezentáciu textilnej časti zbierkového fondu Ľubovnianskeho múzea. „Zakúpením nového vybavenia depozitára sa tiež predĺži životnosť zbierkových predmetov a zvýši sa ich ochrana. Vzhľadom na to, že skrine sú vybavené bezpečnostným sklom, bude depozitár otvoreným depozitárom, ktorý je prístupný všetkým záujemcom,“ uviedol. Návšteva depozitára je možná po rezervácii termínu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články