Počas prázdnin bude mať rekonštrukcia na Kežmarskom hrade prestávku

Obrázok k článku

Počas tohtoročných letných prázdnin sa v rekonštrukcii na Kežmarskom hrade pokračovať nebude, práce v rámci prvej etapy tam stihnú ukončiť do konca júna. Z hradu tak lešenie zmizne po zhruba roku. „V súčasnosti sa realizujú už len dokončovacie práce, podarilo sa nám opraviť aj štít hradnej kaplnky, ktorý bol v akútnom stave,“ potvrdila pre agentúru SITA riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Prvá etapa rekonštrukcie si vyžiadala približne 800-tisíc eur, na druhú etapu, s ktorou sa začne v septembri, pôjde viac ako 400-tisíc eur, rekonštruovať sa budú zvyšné časti hradu.

 

Prioritou bolo počas posledných mesiacov prác riešenie spomínaného havarijného stavu štítu hradnej kaplnky, v ktorej sa často konajú svadobné obrady a počas leta aj koncerty. „Už sme si do kaplnky netrúfali pustiť návštevníkov, kedykoľvek sa tam mohla ulomiť nejaká časť zo štítu,“ vysvetlila Cintulová, podľa ktorej sa podarilo zafixovať tie časti, ktoré boli v zlom stave.

 

Kežmarský hrad sa rekonštruuje po viac ako tridsiatich rokoch, veľkou generálnou úpravou prešiel ešte v rokoch 1962 až 1985. So súčasnou rozsiahlou rekonštrukciou na hrade sa začalo v máji minulého roka. Cena za rekonštrukciu v dvoch etapách sa vyšplhala celkovo na viac ako 1,2 milióna eur, výraznou mierou sa na financovaní podieľa zriaďovateľ múzea, ktorým je Prešovský samosprávny kraj. „Už teraz vidíme, že hrad vďaka rekonštrukcii úplne ožil, má nádherné omietky, sú tu odvedené krásne reštaurátorské práce. Hlavné je pre nás to, že sa podarilo opraviť Kežmarský hrad, nádvorie, vstupnú vežu i administratívnu budovu,“ povedala Cintulová. Práce podľa nej ocenili aj návštevníci. „V minulosti si napríklad nevšimli rôzne výklenky či detaily, keďže steny boli vlhké a opadané, teraz sa nás často pýtajú, či to tam bolo aj predtým. Po opravách tiež krásne vynikli fresky,“ uviedla riaditeľka. Teší ju, že ani počas festivalu Európske ľudové remeslo, ktoré sa bude konať v Kežmarku od 7. do 9. júla, už nebude na hrade lešenie a návštevníci si pozrú hrad v novom šate.

 

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. V roku 1720 získalo hrad do vlastníctva mesto Kežmarok. Prvé expozície tu boli otvorené v roku 1931. Dnes si návštevníci hradu môžu obzrieť viaceré historické expozície, ktoré dokumentujú vývoj Kežmarku a okolia. Predstavujú praveké a stredoveké osídlenie Kežmarku, vývoj mesta v 13. až 19. storočí, Kežmarský strelecký spolok, Spolok spišských lekárov a lekárnikov. Hrad tiež ponúka expozície o Kežmarku v 19. a 20. storočí, historické portréty zo zbierok múzea, dokumentuje aj vzťah Kežmarčanov k Vysokým Tatrám, život rodiny Thökölyovej, ale aj židovskej komunity v Kežmarku.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články