Po synagóge mesto zrekonštruuje aj židovskú školu

Rekonštrukcia synagógy v Leviciach, foto: antiK

Zrekonštruovanú synagógu v Leviciach otvoria koncom apríla. Slávnostný program venovaný najmä židovskej tematike, ale aj opernej, vážnej i súčasnej hudbe potrvá od 26. do 28. apríla. Náklady na rozsiahlu rekonštrukciu chátrajúcej synagógy na stánok kultúry a umenia dosiahli zhruba 2,3 milióna eur, z toho väčšinu mesto získalo z eurofondov. „Musím konštatovať, že je to jedna z najkrajších synagóg, aké som doteraz videl,“ zhodnotil výsledok prác primátor Štefan Mišák. Synagógu v Leviciach postavili v 50. rokoch 19. storočia. Počas druhej svetovej vojny prestala slúžiť pôvodnému účelu a vznikol tu sklad. V nasledujúcich rokoch sa zhoršoval jej vzhľad a čoraz viac sa narúšala aj statika. Havarijný stav pretrval až do roku 2010, keď sa začala rekonštrukcia. Po otvorení v nej budú koncerty a divadlá malých foriem, poschodie bude venované stálym aj dočasným výstavám.

Ešte v tomto roku chce mesto začať rekonštruovať aj starú židovskú školu, ktorá stojí pri synagóge. V súčasnosti sa dokončuje realizačný projekt. V spodnej časti židovskej školy bude sídliť Mestské kultúrne stredisko Levice, na poschodí má byť obrazová galéria. „V rámci rekonštrukcie synagógy sme museli urobiť prístavbu vzhľadom na zázemie samotnej synagógy a urobili sme ju tak, aby sme prirodzene prepojili túto budovu so školou,“ povedal primátor. Investíciu odhadol na dva milióny eur. Ak sa mestu nepodarí získať príspevok z ministerstva kultúry, bude musieť rekonštrukciu robiť len z vlastných financií. „Túto investičnú akciu nebudeme robiť naraz, lebo by nám to neúnosne zaťažilo rozpočet. Predpokladám, že rekonštrukcia potrvá zhruba tri roky,“ doplnil Mišák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začína sa kompletná obnova chátrajúcej synagógy v Leviciach

Chátrajúca synagóga v Leviciach sa po mnohých rokoch dočká obnovy. Mesto získalo peniaze z eurofondov na jej kompletnú revitalizáciu. Celkové náklady projektu sú 1 597 506 eur, mesto sa bude podieľať piatimi percentami. Kultúrna pamiatka sa má stať centrom kultúry a umenia v Leviciach, ktoré doteraz v meste chýbalo. Využívať sa bude na galerijné, kultúrno-spoločenské a osvetové účely. Ako informovala Erika Macáková z radnice, prínosom bude vznik galérie so stálou expozíciou slovenského výtvarného umenia.

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.

Odpovede

  1. Nedá mi to a pridám ešte

    Nedá mi to a pridám ešte jednu fotku z “rekonštrukcie”.

Comments are closed.