Po rozsiahlej obnove otvorili knižnicu v Spišskej Sobote

Obrázok k článku

Po deviatich mesiacoch dnes v priestoroch dvoch meštianskych domoch v popradskej mestskej časti Spišská Sobota otvorili pobočku Podtatranskej knižnice. Oddelenie umenia má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu za približne 450-tisíc eur. S rekonštrukciou objektu knižnice začali v septembri, hradená bola zo štrukturálnych fondov Európskej únie, časť sumy poskytol aj Prešovský samosprávny kraj. „Máme za sebou opravu strechy, výmenu drevených šindľov, všetkých okien, vstupných dverí, opravu brány a nakoniec aj opravu a vymaľovanie fasády,“ uviedla dnes pre médiá riaditeľka knižnice Anna Balejová. Súčasťou otvorenia knižnica dnes bola aj vernisáž akademického maliara Igora Pančuka. Výstavy chce pobočka organizovať pravidelne.

 

Rekonštrukciou sa podarilo vyriešiť aj problém so zatekajúcou strechou. „Pôvodná strecha už bola vo veľmi zlom stave, drevené šindle boli prehnité, zosušené a pri veternom počasí ich strhávalo z budovy, bolo nutné ich vymeniť,“ povedala Balejová. Kým na práce na exteriéri budovy získala knižnica z fondov Európskej únie vyše 400-tisíc eur, Prešovský samosprávny kraj jej poskytol 40-tisíc eur na obnovu vnútorných priestorov. „Neboli vyhovujúce, požiadali sme tak nášho zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, o finančné prostriedky na rekonštrukciu elektrických rozvodov vrátane svietidiel, výmenu podláh, vymaľovanie priestorov, na nákup vnútorného vybavenia, išlo konkrétne o knižničné regály,“ vymenovala Balejová.

 

Súčasťou vnútorného vybavenia je aj nový knižničný systém. „Pracuje na základe rádiofrekvenčných identifikačných kódov, ten umožní celkovo lepšiu manipuláciu s knihou, vrátanie vrátenia naraz viacerých kníh, ich správneho vrátenia do jednotlivých regálov, vyhľadanie kníh a taktiež ich zabezpečí proti odcudzeniu,“ vysvetlila riaditeľka knižnice. Na svoje nové miesto tak niekoľko mesiacov čakalo približne 33-tisíc zväzkov kníh v škatuliach od banánov. „Každú jednu knihu sme museli chytiť do ruky, odstrániť prach, nalepiť na ňu kód, urobiť konverziu z jedného systému do druhého, rozdeliť podľa jednotlivých druhov a založiť do regálov,“ pripomenula niekoľkomesačné práce zamestnancov knižnice Balejová.  

 

Pobočka knižnice v Spišskej Sobote sídli v dvoch spojených meštianskych domoch zo 16. storočia. Súčasťou budovy je aj menšia pobočka s detskými knihami a beletriou pre dospelých z mestských častí Spišská Sobota, Matejovce a Stráže. Podtatranská knižnica má svoje sídlo na sídlisku Západ a ďalšie pobočky aj na sídlisku Juh I s univerzálnym knižničným fondom a na sídlisku Juh III zameranú na prácu s detským používateľom. V priestoroch meštianskeho domu pracovníčky oddelenia pravidelne organizujú výstavy regionálnych umelcov, prevažne výtvarníkov, uskutočňujú stretnutia s umelcami, gramokoncerty, hodiny muzikoterapie a iné.

 

Spišská Sobota bola v roku 1950 vyhlásená za mestskú pamiatkovú rezerváciu, na jej námestí sa nachádza okolo deväťdesiatky pamiatok.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tatranská galéria získala 1,2 mil. € na rekonštrukciu

Tatranská galéria v Poprade získala peniaze na dokončenie rekonštrukcie objektu bývalej parnej elektrárne, kde galéria v súčasnosti sídli. „Uspeli sme v štrukturálnych fondoch so žiadosťou, ktorej predchádzala takmer päťročná práca a príprava,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade Anna Ondrušeková. Zo štrukturálnych fondov Európskej únie získala galéria vyše 1,2 milióna eur. Spolufinancovanie projektu vo výške päť percent zabezpečí Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ Tatranskej galérie.