Po rekonštrukcii znovu otvoria Katovu baštu a Katov byt

Koncom septembra 2009 Košický samosprávny kraj (KSK) a Východoslovenské múzeum (VSM) slávnostne otvoria areál Katovej bašty a Katovho bytu, ktoré prešli rozsiahlo rekonštrukciou. Ako informoval riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Pollák, rekonštrukcia trvala 14 mesiacov. “Na realizáciu projektu sme získali prostriedky v objeme 436 567 eur z Nórskych fondov a finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Rekonštrukcia odstránila statickú poruchu objektu Katov byt, ktorý bol vyše sedem rokov verejnosti neprístupný, vytvorila bezbariérový prístup a zveľadila celý areál, takže sa v ňom budú môcť konať aj kultúrno-spoločenské podujatia,“ informoval Pollák.

“Realizáciou projektu vznikla ucelená tematická prehliadka s atraktívnejšou prezentáciou historických expozícií, ktorá zvýši úroveň a zlepší funkčné využitie celého areálu,“ povedal Pollák. Súčasťou areálu budú nové historické expozície, ktoré vychádzajú zo štúdia archívnych dokumentov, ktoré potvrdili, že súčasťou objektov bol aj katov byt. V súčasnosti sú už stavebné práce skončené a pracovníci VSM zriaďujú nové expozície. Pollák doložil, že počas archeologického prieskumu na nádvorí Katovej bašty a na dvorčeku Katovho bytu boli nájdené historické artefakty, z ktorých časť bude vystavená v lapidáriu, kamenné pamiatky budú inštalované v exteriéri nádvoria.


V areáli nádvoria sa nachádzajú aj dve pódiá a lavička, novo nainštalovali osvetlenie, urobili drobné nové sadové úpravy a osadili drobnú dobovú architektúru, takže sa tam budú môcť od jari do jesene konať rôzne kultúrne podujatia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výročná cena revue Pamiatky a múzeá 2009 – Katov byt v Košiciach

Expozícia Katov byt vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach získala Výročnú cenu revue Pamiatky a múzeá 2009. Ocenenia prevzali laureáti 9. septembra 2010 pri príležitosti slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2010 v Slovenskej republike na Starom zámku v Banskej Štiavnici. Redakčná rada revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá spoločne s vydavateľmi Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky udelila po devätnásty raz prestížne ceny za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany nášho kultúrneho dedičstva za predchádzajúci rok.

Do múru podkrovia múzea uložili odkaz budúcim generáciám

Časovú schránku s odkazmi pre budúce generácie uložil vo štvrtok 24. septembra 2009 predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Pollak k jednému z nosných múrov podkrovia budovy Východoslovenského múzea, ktorá prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. V schránke je uložený náčrt pôdorysu pôvodnej budovy múzea, kópia pôvodnej zakladacej listiny z konca 19. storočia a novej zakladacej listiny.

Témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva je Víno a keramika

Dni európskeho kultúrneho dedičstva otvoria podujatia v malokarpatskom regióne, ktoré sa budú konať od 3. do 6. septembra 2009. Tohtoročné dni nemajú spoločnú európsku tému, Slovensko si zvolilo tému Víno a keramika. Slávnostné otvorenie podujatia bude v piatok na hrade Červený Kameň, kde laureáti prestížnych cien revue Pamiatky a múzeá za záchranu, obnovu, propagáciu a prezentáciu slovenského kultúrneho dedičstva za uplynulý rok prevezmú ocenenia. Informoval o tom na tlačovej besede zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Rezník.

Odpovede

  1. Po rekonštrukcii znovu otvoria Katovu baštu a Katov byt

    Po rozsiahlej rekonštrukcii znovu sprístupnili Katovu baštu

    KOŠICE 30. septembra (SITA) – Košický samosprávny kraj a Východoslovenské múzeum dnes slávnostne otvorili stredoveký areál Katovej bašty a Katovho bytu, ktoré prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Ako informoval riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Pollák, rekonštrukcia trvala 14 mesiacov. Oba objekty, ktoré pochádzajú z 13. storočia, sú súčasťou Miklušovej väznice s expozíciami Východoslovenského múzea.

    „Na realizáciu projektu sme získali 427 193 eur z Nórskych fondov a finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu. KSK zo svojho rozpočtu vyčlenilo ďalších 222 429 eur. Rekonštrukcia odstránila statickú poruchu objektu Katov byt, ktorý bol vyše sedem rokov verejnosti neprístupný, vytvorila bezbariérový prístup a zveľadila celý areál, takže sa v ňom budú môcť konať aj kultúrno-spoločenské podujatia,“ informoval Pollák.

    „Realizáciou projektu vznikla ucelená tematická prehliadka s atraktívnejšou prezentáciou historických expozícií, ktorá zvýši úroveň a zlepší funkčné využitie celého areálu,“ povedal Pollák.
    Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, pri archeologickom prieskume sa na dvore Miklušovej väznice našiel kožený materiál a časti obuvi. Tento priestor bude po prvýkrát sprístupnený aj verejnosti.

    Súčasťou areálu budú nové historické expozície, ktoré vychádzajú zo štúdia archívnych dokumentov, ktoré potvrdili, že súčasťou objektov bol aj katov byt. V minilapidáriu sú zabudované aj voľne uložené fragmenty stredových Košíc. Záujem návštevníkov určite vzbudí kópia mučiaceho nástroja – klady. Prvýkrát v histórii bude k dispozícii výťah pre imobilných návštevníkov, vďaka ktorému sa z dvora Miklušovej väznice dostanú po novovytvorenej pavlači do Katovho bytu.

    „V prvej miestnosti Katovho bytu vidno, ako asi mohlo vyzerať dobové zariadenie. V druhej miestnosti je expozícia, ktorej dominujú tri popravné meče mesta. Jeden z nich zapožičalo košické Múzeum voskových figurín. Na jednom z mečov je nápis IUS GLADII CIVITATIS CASSOVIENSIS – Právo meča mesta Košice. Na štyroch faximíliách listín z archívu možno vidieť rozsudky s jednoduchým vyobrazením, výplatnú listinu kata, listinu, ktorou bolo udelené právo popravovať zločincov a dokument o tom, prečo košickému katovi odťali ruku. Osemminútová vizualizácia ponúkne divákovi pohľad na 800-ročný vývoj lokality. Katov byt je jedinou zachovanou vežou z niekdajších 32 stredovekých veží mestského opevnenia. Ostatné sa nezachovali vôbec. Sprievodný text je v slovenčine, angličtine a maďarčine. Výtvarne spracované mapy stredovekých opevnení sprevádzajú popisky v slovenčine a angličtine. Expozícia je koncipovaná minimalisticky, aby dala vyniknúť stredovekej architektúre,“ informovala Bobríková.

    V areáli nádvoria sa nachádzajú aj dve pódiá a lavička, je tu nové osvetlenie, urobili drobné nové sadové úpravy a osadili drobnú dobovú architektúru, takže sa tu budú môcť od jari do jesene konať rôzne kultúrne podujatia.

Comments are closed.