Po desiatich rokoch otvorili brány Budatínskeho hradu

Obrázok k článku

Brány Budatínskeho hradu v Žiline otvorili v nedeľu 31. júla pre verejnosť po desiatich rokoch. Hrad bol od roku 2006 pre verejnosť uzavretý „Obnovu sme začali revitalizáciou jeho parku v roku 2009, pokračovali sme sprístupnením kompletne obnovenej veže a tento rok konečne otvárame aj samotný hrad a jeho kaplnku. Vďaka eurofondom a financiám z nórskych fondov sme mohli uskutočniť túto vzácnu premenu našej národnej kultúrnej pamiatky,“ informoval predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár s tým, že tretia etapa rekonštrukcie si vyžiadala viac ako 1,5 milióna eur.

 

Súčasťou nových expozícií sú miestnosti s historickými exponátmi, zariadením a jedinečnými časťami pôvodných omietok, ktoré sa podarilo zachovať. Ako doplnila riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová, kaplnka z polovice 18. storočia, ktorá umožňuje prístup aj pre imobilných návštevníkov, ponúka i sakrálne umenie. Vo vstupnej miestnosti hradu sa nachádza multifunkčný informačný pult, priestor na sedenie a informačné stolíky, kde turisti začnú prehliadku prechodom po historickom schodisku do rozsiahlej expozície drotárstva. V ďalších obnovených priestoroch čaká na milovníkov histórie kabinet kuriozít s vystavenými raritami z fondov Považského múzea v Žiline, artefakty spojené s dejinami mesta Žilina, dobový nábytok, exponáty viažuce sa na rekonštrukciu hradu a obrazy. Počas rekonštrukcie obnovili takmer tisíc metrov štvorcových, ktoré návštevníkom odhalia príbeh jednej z najstarších architektonických pamiatok na území Žiliny.

 

Novú tvár získala rovnako baroková kaplnka z roku 1745. „Rekonštrukcia dverí podľa zachovaných originálov, vybudovanie bezbariérového vstupu, nová dlažba z prírodného kameňa a dreva i zreštaurované pôvodné maľby na stenách vytvárajú z kaplnky klenot Budatínskeho hradu. Kraj spolu s nórskymi fondmi investoval do rekonštrukcie kaplnky 522 tisíc eur,“ dodala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články