Po 25 rokoch sprístupnia Turzov palác na Oravskom hrade

Obrázok k článku

Po 25 rokoch sprístupnia návštevníkom Oravského hradu zrekonštruované priestory Turzovho paláca. Stane sa tak na prelome apríla a mája, kedy novú turistickú sezónu otvoria Turzove slávnosti. „Hlavné nádvorie ožije remeselníckym jarmokom, ľudovými jedlami a umením šermiarov a sokoliarov,“ informovala riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne Mária Jagnešáková.

 

Podľa jej slov unikátna výstava hodnotných zbierkových predmetov, doteraz sa nachádzajúcich iba v depozitároch múzea, odhalí vzácne hrobové textílie a mnoho ďalších dobových reálií. „V Európe sa nachádza len päť múzeí, ktoré sa podobnými textíliami môžu pochváliť a naši návštevníci ich budú môcť u nás vidieť v zachovanej a zreštaurovanej podobe už od 1. mája,“ dodala Jagnešáková.

 

Rok 2016 venoval Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) palatínovi Jurajovi Turzovi pri príležitosti 400. výročia jeho úmrtia. Kultúrne inštitúcie v pôsobnosti župy pripravia počas roka podujatia spojené s jeho osobnosťou. „Tento rodák z Lietavy sa významnou mierou zapísal do histórie našich regiónov. Turzo bol vzdelaný, hovoril po latinsky, grécky, nemecky, maďarsky, slovensky, v gréčtine dokonca písal básne,“ priblížil žilinský župan Juraj Blanár.

 

Vzdelávacie podujatia pre deti a mládež, výstavy a prezentácie s tematikou Turzovho života ponúknu Oravské kultúrne stredisko a Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Liptovské múzeum v Ružomberku pripraví koncom leta pásmo dobových náboženských a svetských skladieb a poézie. Na historický odkaz Juraja Turzu premietnutý do vzdelávacieho seminára sa zameria v mesiaci november Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši. Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého otvorí prostredníctvom prednášok priestor pre spoznanie Turzu ako šľachtica, bojovníka proti Turkom, ale zároveň diplomata, cisárskeho radcu, palatína a podporovateľa slovenčiny a protestantizmu, dodala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články