PKO je jedinečný, podľa odborníkov by sa mal zachovať

Obrázok k článku

Bratislavský Park kultúry a oddychu (PKO) je jedinečný z architektonického, umeleckého aj historického hľadiska. Preto by sa nemal zbúrať. Za skupinu odborníkov aktivistov, ktorí sa zúčastnili na tlačovej besede 17. marca 2011 to uviedla Zora Pauliniová, architekta a konzultantka pre verejné priestory „Máloktorý Bratislavčan, ktorý tu žil, neuvedie PKO ako miesto, ktoré sa spája s jeho pamäťou, s tým, čo zažil, čo sa naučil, čo si vyskúšal, “povedala Puliniová. Komlex je podľa nej dôležitý aj z hľadiska verejného priestoru a je nemysliteľný bez posudzovania celého nábrežia.

Podľa Jany Gregorovej z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity PKO nie je v ochrannom pásme Pamiatkovej zóny centrálnej mestskej oblasti Bratislava. Navrhuje preto ustanoviť ochranné pásmo, ktoré by do seba zahŕňalo staromestské nábrežie Dunaja s PKO. „Riverpark svojou výškou a veľkosťou, ako je postavený, porušuje všetky princípy výstavby v rámci nevyčleneného ochranného pásma.“ Tým podľa nej kazí výhľad na hlavné sídelné dominanty mesta, teda výhľad na Bratislavský hrad a Dóm svätého Martina.

Vladimír Husák zo Slovenskej akadémie vied považuje PKO za kultúrny fenomén, ktorý vychádza z industriálneho dedičstva. Je podľa neho ojedinelým príkladom najvýznamnejšej a najúspešnejšej premeny industriálneho súboru na Slovensku na kultúrno-spoločenské, osvetové, kongresové, športové a vedecké účely aj záujmovú a vedeckú činnosť. PKO je tak podľa neho dôstojným pokračovateľom bývalej mestskej Reduty. Hodnoty spojené s PKO nie je podľa Husáka možné a prijateľné vymeniť za luxusné hromadné bývanie s kanceláriami.

Uvedené názory odzneli na tlačovej besede, na ktorej odborníci a aktivisti upozornili na hodnoty spojené s areálom PKO, pre ktoré je podľa nich hodné areál zachovať.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: Kalvária patrí do ochranného pásma pamiatkovej rezervácie

Banskobystrická kalvária na úpätí kopca Urpín, v ktorej areáli chcelo banskobystrické biskupstvo postaviť štyri bytové domy, vzdelávací inštitút a penzión pre seniorov, patrí do ochranného pásma mestskej Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Ochranné pásmo, ktoré zahŕňa aj kalváriu, vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky 19. marca na druhýkrát, keď prvé rozhodnutie z roku 2008 vrátil krajský súd na ďalšie konanie.

Žiar nesúhlasí s navrhnutým ochranným pásmom

ŽIAR NAD HRONOM – Kostol a kaštieľ s areálom v Žiari nad Hronom majú byť ako národné kultúrne pamiatky v ochrannom pásme. Navrhol to Pamiatkový úrad, ale mesto s tým nesúhlasí. Primátor Ivan Černaj tvrdí, že ochranné pásmo je zbytočne veľké. “Navrhujeme ponechať areál kostola a kaštieľa v súčasnej podobe,” hovorí.

Zúženie pamiatkovej zóny CMO Bratislava

Minister kultúry SR František Tóth po podrobnej analýza dňa 25. októbra 2005 definitívne potvrdil právoplatnosť rozhodnutia o zúžení pamiatkovej zóny Centrálnej mestskej oblasti Bratislava tak, ako to navrhol Pamiatkový úrad SR a schválil generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR.