Pivnicu pod Biskupským palácom zrekonštruujú a sprístupnia

Obrázok k článku

Pivnicu pod Biskupským palácom na Nitrianskom hrade čaká rekonštrukcia. Od apríla 2016 by mala byť prístupná verejnosti. „Tematicky by tento priestor mal byť venovaný bohatej vinárskej tradícii v oblasti s aspoň príležitostnou možnosťou ochutnať víno,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

 

Kapacita priestorov je 20 až 30 ľudí. Práce v pivnici z 13. storočia sú momentálne zastavené. Ako uviedol Lyko, ešte nie je definitívne vybratý dodávateľ reštaurátorských prác, ktoré budú zahŕňať len čistenie stien, na ktoré získalo biskupstvo peniaze z nórskych fondov. Úpravu priestorov bude financovať z vlastného rozpočtu.

Pivnicu chce Nitrianske biskupstvo podľa Lyka sprístupniť verejnosti najmä preto, že archeológovia tu objavili historické murivá a okná ako pozostatky pôvodného románskeho paláca. Našli sa tu tiež nálezy z doby železnej, včasného stredoveku a ľudské kostrové pozostatky. V paláci bývali následníci trónu, z ktorých mnohí sa stali uhorskými kráľmi. Sídlili tu zrejme Belo I. či Ondrej I.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články