Pilotný projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva nebude

Hrad Nitra Biskupský palác, foto: Kamil Nováčik

Projekt Nitriansky vedomostný región, ktorý mal ambíciu stať sa národným pilotným projektom v oblasti digitalizácie verejnej správy a kultúrneho dedičstva, sa nakoniec nerealizoval. V projekte boli zahrnuté napríklad mestá Nitra, Komárno, Topoľčany, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Šaľa, ale aj Archeologický ústav v Nitre či Biskupstvo Nitra. Memorandum o spolupráci podpísali v novembri 2008 za účasti vtedajšieho podpredsedu vlády Dušana Čaploviča. Tento projekt vtedy hodnotil ako veľmi reálny, financovať sa podľa neho mohol zo zdrojov Európskej únie, štátu, ale aj zapojených samospráv. Nakoniec však z projektu, ktorý mal byť jedinečný v celej strednej Európe, nebolo nič. Jeho vznik a teraz aj zánik iniciovalo mesto Nitra. „Pokiaľ nespĺňal svoj účel, myslím si, že bolo lepšie ho zrušiť,“ povedal primátor Jozef Dvonč. Hlavným problémom bolo, že projektu chýbalo finančné krytie.

Mestá od projektu očakávali posun v oblasti elektronizácie verejnej správy, čo malo občanom zjednodušiť a urýchliť vybavovanie na úradoch. Archeológovia a cirkev mali prezentovať verejnosti kultúrne pamiatky prostredníctvom vytvorenia elektronickej databázy. „Sme všetci trochu sklamaní, projekt sa skončil neslávne, lebo sa naň nepodarilo nezískať žiadnu podporu. Do jeho rozbehnutia obce investovali peniaze a ja mám strach, že sa im to nikdy nevrátilo,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Myslí si, že chýbala silná inštitúcia, ktorá by sa celého projektu ujala a ťahala ho dopredu.

Podľa Dvonča môžu bývalí členovia Nitrianskeho vedomostného regiónu vstúpiť do novej platformy – Dunajského vedomostného klastra pre strednú a juhovýchodnú Európu. „Myslím si, že toto je trošku širší projekt a preto sme listom vyzvali všetky partnerské organizácie, ktoré sa pôvodne podpísali pod tento dokument, aby sme túto spoluprácu zrušili a tí, ktorí chcú, aby sme sa venovali spolupráci v rámci Dunajského vedomostného klastra,“ informoval Dvonč. Samotné mesto Nitra sa zatiaľ podľa primátora v súčasnej ekonomickej situácii do klastra vstúpiť nechystá.

Dunajský vedomostný klaster má ambíciu podporiť úspešné, systémové, transparentné čerpanie finančných zdrojov EÚ pre roky 2007-2013 a zároveň hľadať prieniky pre spoločné záujmy partnerov pre nový finančný rámec na roky 2014 – 2020. Inšpiráciu čerpá z historického, kultúrneho, duchovného, prírodného a intelektuálneho dedičstva Dunajského regiónu. Medzi členmi klastra je v súčasnosti napríklad Nitriansky samosprávny kraj, mestá Komárno, Nové Zámky, Bratislava, Univerzita Komenského v Bratislave či Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmluva o spolupráci medzi Mestom Nitra, biskupstvom, krajom a archeológmi

Zmluvu o partnerstve a spolupráci podpísalo počas Cyrilo-metodských slávností (2. – 6. júla 2008) Mesto Nitra, Biskupstvo Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav SAV v Nitre. Cieľom je zakotviť spoluprácu pri zvyšovaní atraktivity mesta pre cestovný ruch ako aj pri rekonštrukcii a sprístupňovaní historických a kultúrnych pamiatok. “Pokiaľ nepríde k partnerstvám a spájaniu sa, nemáme šancu na veľké investície do budúcnosti,” povedal primátor Jozef Dvonč.

Geografický ústav SAV chce zachrániť chátrajúce objekty

4. júna 2008- O záchranu chátrajúcich objektov na Slovensku, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva, sa snažia geografi zo Slovenskej akadémie vied (SAV) svojim projektom Integrovaný prístup k záchrane kultúrneho dedičstva a udržateľnému regionálnemu rozvoju. Informoval o tom Mikuláš Huba z Geografického ústavu SAV na dnešnej tlačovej besede.

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Odpovede

Comments are closed.