Piešťanský park je opäť národnou kultúrnou pamiatkou

Obrázok k článku

Mestský park v Piešťanoch vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku. Dôvodom je ochrana jeho historických, urbanistických, architektonických, krajinných a kultúrno-spoločenských hodnôt. Vyplýva to z verejnej vyhlášky o rozhodnutí.

Pôvodne park pamiatkari vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku už vlani, ministerstvo kultúry rozhodnutie pre procesné pochybenia zrušilo. Pamiatkový úrad aj teraz rozhodol napriek námietkam viacerých vlastníkov pozemkov a stavieb, ktorí spochybňovali potrebu pamiatkovo chrániť niektoré časti parku. Vlastníci tvrdili, že práve na ich parcelách nie sú žiadne pamiatkové hodnoty. “Každá parcela je súčasťou veľkého celku – plochy celého parku, nemožno teda posudzovať pamiatkovú hodnotu každej parcely zvlášť, vytrhnutú z kontextu, bez komplexného posúdenia parku ako celku,“ argumentujú v rozhodnutí pamiatkari.

História mestského parku v Piešťanoch siaha ešte do 18. storočia, pre jeho ďalší vývoj bolo rozhodujúce 19. storočie a prvá polovica 20. storočia. Pôvodne bol kúpeľným parkom, založil ho v roku 1865 majiteľ majetkov v Piešťanoch a Hlohovci Jozef Erdody.

Proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR sa účastníci konania môžu odvolať na Ministerstvo kultúry SR.

Obrázok k článku

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články