Piaristický kostol v Trenčíne čaká obnova fasády

Obrázok k článku

Obyvatelia a turisti Trenčína sa budú musieť pripraviť na výraznú farebnú zmenu v centre mesta, piaristický Kostol sv. Františka Xaverského už tento rok stratí svoju okrovú farbu, ktorú pravdepodobne nahradí lomená biela. Podľa Márie Vdovičíkovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne najväčším problémom je omietka nasávajúca vlhkosť. „Obnova pozostáva z odstránenia v minulosti na kostol nahodených cementových omietok, ktoré nie sú vhodné na takýto typ historickej stavby a zhoršujú jej stavebno-technický stav,“ vysvetlila.

V prvej etape obnovy odstránia omietky, následne nanesú pre kostol vhodnejšie vrstvy omietky, niektoré časti čaká reštaurovanie. „Výtvarne hodnotné časti zreštaurujeme, ide o architektonické prvky a hlavný vstupný portál,“ dodala Vdovičíková. 

 

Minuloročné odborné výskumy pamiatkarov prekvapili. „Pretrvával názor, že sochy sv. Petra a Pavla po stranách vstupného portálu sú kamenné, výskum ale preukázal, že sú v skutočnosti drevené,“ informovala Vdovičíková. Keďže ide o drevené sochy, budú si vyžadovať samostatný reštaurátorský prístup.

 

Piaristický kostol je jedným z najvýznamnejších barokových sakrálnych pamiatok na Slovensku, rezonujúci v mysliach ľudí so svojou príznačnou okrovou farbou. Tá však nie je pôvodná. „Súčasná farebná podoba je výsledkom úprav kostola z prelomu 19. a 20. storočia,“ načrtla Vdovičíková. Podľa jej slov výskum preukázal veľkú farebnú zmenu oproti podobe kostola zo 17. storočia, ku ktorému sa chcú vrátiť. „Základné plochy budú buď biele, alebo budú mať lomený odtieň bielej. Tmavší akcent dostanú architektonické články,“ priblížila plány obnovy, ktorá potrvá približne do konca jesene.

 

Reštaurátorské práce však budú pokračovať aj na budúci rok, prevádzka kostola i cirkevné obrady ňou nebudú narušené.

 

Reštaurátorskú časť obnovy fasády majú na starosti dvaja odborníci. Reštaurátor Juraj Krajčo má k piaristickému kostolu vybudovaný osobitný vzťah, keďže sa v minulosti spolupodieľal i na zreštaurovaní interiéru kostola. Niekoľkoročná obnova sakrálneho interiéru kostola sa začala už v 90. rokoch 20. storočia, pričom v roku 2013 získala prvé miesto v kategórií obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky. Súťaž organizovalo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Po interiéri prichádza na rad exteriér, s ktorým bude podľa Krajča veľa práce. „Pri minulých opravách a prerábkach použili nevhodné materiály – hlavne cement, ktorý bráni priedušnosti a spôsobuje vlhnutie a praskanie,“ vysvetlil reštaurátor. Podľa neho je momentálne najdôležitejšie odstrániť všetky cementové nátery a omietky a nahradiť ich pre budovu vhodnejšími minerálnymi materiálmi. Opravu piaristického kostola zaplatí Rehoľa piaristov na Slovensku, výška nákladov nie je známa.

 

Slová reštaurátora a pamiatkarov potvrdil aj správca piaristického kostola páter Peter Franek. „V spodnej časti kostola sa ukázalo, že omietka, ako i kameň pod ňou začínajú deštruovať a opadávať. Vyzerá to síce pevne, ale cement nasáva vodu a pod ním deštrukcia pieskovca pokračovala,“ povedal. Podľa správcu kostola je odstránenie cementovej omietky radikálnym, ale žiaducim riešením, ktoré kostol potrebuje.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články