Peter Zumthor získal prestížnu cenu za architektúru

Najprestížnejšiu Pritzkerovu cenu za architektúru získal tento rok švajčiarsky architekt Peter Zumthor, známy dielami predovšetkým vo svojej rodnej krajine, ale aj v Európe a Spojených štátoch. Ocenenie, ktoré je spojené aj s finančným darom vo výške 100 tisíc dolárov (asi 75340 eur), udeľujú architektom predovšetkým za prínos počas celej kariéry. Medzi najznámejšie Zumthorove diela patria termálne kúpele vo švajčiarskom kúpeľnom mestečku Vals. Informuje BBC.


Múzeum moderného umenia v Cologne

Zumthor, ktorý pôsobí v rodnom Švajčiarsku posledných 30 rokov, sa preslávil svojimi múzeami, obytnými komplexmi a hotelmi. Pri tvorbe uprednostňuje prírodné materiály, veľký dôraz kladie na vnútorný priestor stavieb. Zumthor, ktorý 26. apríla oslávi 66 rokov, je v súčasnosti považovaný za ikonu architektúry 20. storočia. Počas svojej kariéry získal množstvo ďalších ocenení.

Pritzkerovu cenu udeľujú od roku 1979 a táto Nobelova cena za architektúru je najvyšším ocenením, aké je možné v profesii architekta získať. Minulý rok ju získal francúzsky architekt Jean Nouvel, prvým laureátom bol Philip Johnson zo Spojených štátov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stirlingova cena za architektúru

Britsko-iracká architektka Zaha Hadid získala od Kráľovského inštitútu britských architektov (Royal Institute of British Architects – RIBA) prestížnu Stirlingovu cenu za navrhnutie Národného múzea umenia 21. storočia MAXXI v Ríme. Rozhodla o tom šesťčlenná porota na čele s prezidentkou RIBA Ruth Reed. Spolu s ocenením získala 59-ročná Hadid aj odmenu vo výške 20-tisíc libier (v prepočte približne 23-tisíc eur).

Stotriročný architekt Niemeyer otvoril múzeum

Jeden z najvýznamnejších velikánov architektúry Oscar Niemeyer, zakladateľ brazílskej modernej architektúry, oslávil v stredu svoje 103. narodeniny originálnym spôsobom, slávnostne otvoril múzeum v brazílskom meste Niterói. To bude zachytávať bohatú 70-ročnú kariéru legendárneho Brazílčana, ktorý budovu múzea aj sám navrhol. Práve výrazné zakrivenia, ktorými sa vyznačuje, sú typickou črtou Niemeyerovho modernistického štýlu.