Pergamen z roku 1785 bude vystavený v Dóme sv. Martina

Sčasti obhorený pergamen z roku 1785, ktorý našli v replike uhorskej koruny z hrotu veže Katedrály svätého Martina, si verejnosť zblízka bude môcť prehliadnuť počas vystavenia koruny v polovici septembra v priestoroch Katedrály svätého Martina.Obnova koruny je súčasťou celkovej rekonštrukcie veže Katedrály svätého Martina, ktorú si vyžiadal havarijný stav krovu strechy veže.

Po spustení repliky uhorskej koruny z hrotu veže Katedrály svätého Martina objavili reštaurátori v jej útrobách unikátny dokument. Do pevne zacínovaného medeného puzdra boli podľa očakávania zrolované dobové noviny z roku 1905, keď bola koruna naposledy spustená, a z toho istého obdobia tiež listina s menoslovom štátnych i cirkevných autorít. Prekvapením bola podobná listina z roku 1846 spolu s nemeckým plagátom predstavenia v Mestskom divadle 13. novembra toho istého roku. Celkom neočakávaným však bol nález sčasti obhoreného pergamenu datovaného do roku 1785. Vyplýva z neho, že bol uložený v predchádzajúcej korune, ktorá Dóm završovala až do júna roku 1833, keď sa spolu s horiacou vežou zrútila na Kapitulskú ulicu. Listinu s menami Márie Terézie, Jozefa II. či menoslovmi mestskej rady a dómskej kapituly zrejme z plameňov zachránili iba v poslednej chvíli.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

V pondelok 27. septembra 2010 bude od 15:00 v priestoroch Katedrály svätého Martina vystavená zrenovovaná a pozlátená replika uhorskej koruny, ktorá bola dočasne zložená z hrotu chrámovej veže v rámci rekonštrukcie jej poškodeného krovu. Súčasťou výstavy bude aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác. Koruna bude vystavená približne týždeň.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.