Parnú mašinku Katku prebudia tento víkend

Už desiaty raz cez víkend 24.-25. apríla 2010 v areáli košického rušňového depa slávnostne zapália oheň pod kotlom najstaršej parnej lokomotívy na Slovensku, 126-ročnej Katky. Súčasťou dvojdňového podujatia Prebúdzanie Katky bude aj Rušňoparáda – predvádzanie starších i novších lokomotív na točni, ale aj jazdy historickými vlakmi. Ako informoval riaditeľ odboru komunikácie železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský, atrakciou tohtoročného podujatia bude v sobotu popoludní ukážka dobýjania depa replikou historického pancierového vlaku Štefánik, ktorý sa zúčastnil na bojoch v Slovenskom národnom povstaní.

Železničiari a nadšenci z klubov koľajovej dopravy pripravili množstvo ďalších sprievodných podujatí pre deti aj dospelých. Návštevníci budú môcť obdivovať kresby detí s tematikou železníc, železničné modely, zúčastniť sa na varení bryndzových halušiek a pirohov, či na krste knihy železničných rozprávok. Chýbať nebude country muzika, ani dychovka, ktoré prispejú k tradične dobrej atmosfére tohto podujatia, ktoré každoročne navštevujú tisícky ľudí nielen z Košíc, ale aj širokého okolia. Nemotorizovaných návštevníkov z košickej železničnej stanice prepraví do depa historický vláčik motoráčik, košický dopravný podnik zriadil aj mimoriadnu linku, ktorá bude do depa premávať z Námestia osloboditeľov.


Parná mašinka Katka je najstarším prevádzkyschopným rušňom. Tohto roku oslavuje 126 rokov. Parný rušeň U 36.003 vyrobili v roku 1884 v Hagansovej továrni v nemeckom Erfurte pre úzkorozchodnú miestnu železnicu v údolí rieky Hnilec a premávala z Gelnice do Smolníka. Pre potreby železníc slúžila až do roku 1965. Po rozsiahlej rekonštrukcii v ŽOS České Velenice v roku 1991 dostala parná mašinka meno Katka a je nasadená v sezónnej prevádzke na košickej Detskej železnici v Čermeli. Malebným Čermeľským údolím v prímestskej rekreačnej zóne Košíc vedie 4,2 km dlhá Detská železnica, prvá na území niekdajšieho Československa. Má tri zastávky: Čermeľ, Vpred a Alpinka. Detská železnica sa do prevádzky uvádza pravidelne každý rok na 1. mája v rámci Dní mesta Košice a premáva celé prázdniny až do jesene.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zraz historických železničných vozidiel v Bratislave

Historické električky zabezpečovali v sobotu a v nedeľu 14. a 15. júna 2008 kyvadlovú dopravu do areálu rušňového depa v bratislavskej Rači, kde sa konal zraz historických železničných vozidiel Rendez 2008. V depe bolo vystavených sedem parných rušňov a iné vozidlá zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska a Maďarska. Ide o vrcholné podujatie osláv 160. výročia príchodu prvého vlaku na naše územie.