Parížsky hrob Oscara Wilda má novú ochranu

Hrob Oskara Wilda, foto: Ondřej Kubera (picasaweb.google.com)

Hrob írskeho dramatika Oscara Wilda na parížskom cintoríne Pere Lachaise už nebude terčom vandalov. Oddnes totiž náhrobok chráni nová bariéra zo skla, ktorá jeho fanúšikom znemožní písať či ryť do hrobu, no predovšetkým zabráni, aby mu priaznivci nechávali odtlačky svojich narúžovaných úst. Odhalili ju pri príležitosti 111. výročia umelcovej smrti za prítomnosti jeho vnuka Merlina Hollanda a britského herca Ruperta Everetta, ktorý si zahral vo filme Je dôležité mať Filipa (2001) nakrútenom podľa predlohy rovnomenného diela Oscara Wilda.

Dramatik, prozaik, básnik a esejista Oscar Wilde bol ústrednou postavou hnutia dekadentov, proklamujúcich oslavu krásy a odmietajúcich spojenie umenia a morálky. Tieto názory sa najvýraznejšie prejavili v románe Obraz Doriana Graya. Na svojom konte má aj diela ako Vejár lady Windermerovej, Bezvýznamná žena alebo Ideálny manžel. Jeho tragédia Salome sa stala predlohou pre operu Richarda Straussa. Wilde, ktorého väznili pre homosexualitu, sa narodil v roku 1854, zomrel ako 46-ročný 30. novembra 1900. Na Pere Lachaise je pochovaný od roku 1909.

Jeho náhrobok, ktorého súčasťou je asýrsky anjel, navrhol sochár Jacob Epstein. Umelecké dielo bolo takmer neporušené desiatky rokov, no s pribúdajúcim časom sa čoraz častejšie stávalo terčom vandalov. Náklady na čistenie náhrobku neustále stúpali a tak sa jeho potomkovia rozhodli, aby bolo dielo zaradené medzi historické pamiatky. Pod hrozbou vysokej pokuty by sa tak ľudia báli náhrobok ničiť. Koncom 90. rokov ale graffiti nahradil iný druh vandalizmu. Fanúšikovia mu začali nechávať odtlačky narúžovaných pier.

Hrob Oscara Wilda patrí k najnavštevovanejším na najväčšom parížskom cintoríne Pere Lachaise. Okrem neho sú na tomto mieste pochovaní napríklad dramatik Moliére, spisovateľ Honoré de Balzac, skladateľ Georges Bizet, poľský skladateľ Frédéric Chopin, šansoniérka Edith Piaf či americký hudobník a líder skupiny The Doors Jim Morrison.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články