Papierové umenie v Galérii X

Objekty a šperky netradične vyrobené z papiera predstavuje do 22. júna 2010 bratislavská Galéria X. Papier je na výstave Inšpirácia papierom/ Objekt a šperk zdrojom diel od 18 umelcov. Popri domácich autoroch sú to mnohí renomovaní zahraniční umelci z Belgicka, Holandska, Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Okrem nástenných a priestorových objektov a šperkov sú vystavené aj úžitkové predmety ako dámske kabelky, tašky a puzdrá.

 


Autori používajú rôzne spôsoby narábania s papierom – od výroby ručného papiera, cez jeho strihanie, skladanie, lepenie, vrstvenie, sústruženie, maľovanie či opaľovanie. Niektorí z umelcov sa venujú výlučne a programovo tvorbe z papiera, iní z papiera tvoria ojedinele. Presvedčiť sa o širokom využití papiera môžu všetci návštevníci Galérie X sídliacej na Zámočníckej 5 počas pracovných dní od 13:00 do 18:00 a v sobotu od 13:00 do 17:00.


Jednotlivo práce z papiera Galéria X predstavila už v minulosti. V roku 2000 to boli práce rakúskej umelkyne Babsi Daum, v roku 2003 objekty a šperky Nynke van Amersfoort z Holandska, v roku 2004 šperky Christine Keyeux z Belgicka. Holanďanka Marian Bijlenga získala Cenu združenia TXT na minuloročnej výstave textilných miniatúr. Tentokrát Galéria X predstavuje viacerých autorov v ich vzájomnej konfrontácii a v iných súvislostiach.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štiavnica > Je dobré mať kamarátov

Výstava v Banskej Štiavnici- Je dobré mať kamarátov je príbehom Banskej Štiavnice a jej striebornej histórie. 23. septembra 2005 sprístupnili v SBM-Galérii J.Kollára v Banskej Štiavnici výstavu trojice umelcov : Braňa Jánoša, banskoštiavnického rodáka, dnes žijúceho vo Vyšnom Kubíne, v oblasti maľby, Igora Čierneho z Bratislavy v oblasti kovanej plastiky a Ondreja Ďuriana z Kremnice, v oblasti strieborného šperku.

Úvahy o umení

Kultúrne centrum v Martine dňa 2.8.2005 sprístupnilo výstavu ÚVAHY O UMENÍ vo svojich priestoroch na P.O.Hviezdoslava č.5. Svoju tvorbu predstavia štyria mladí ľudia – Alena Glončáková, Simona Bielaková, Milan Ďurica a Matúš Havran, ktorí študujú výtvarné umenie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.