Pamiatku po nacistami vypálenom Kališti upravujú Nemci

Obrázok k článku

Na spoluprácu pri úprave a obnove národnej kultúrnej pamiatky Kalište, bývalej osady v okrese Banská Bystrica vypálenej nacistami, sa podujali študenti banskobystrickej strednej odbornej školy (SOŠ) stavebnej s mladými nemeckými remeselníkmi z Evangelische Jugendhilfe Schweicheln. Od 7. júna 2010 tam opravujú zábradlie okolo osady, ošetrujú stromy, čistia okolie od náletových drevín a podujmú sa aj na rekonštrukciu základov jedného z vypálených domov. Ako informovala Michaela Bučeková z banskobystrického Múzea SNP, ktoré pamiatku Kalište spravuje, spolupráca mladých je súčasťou medzinárodného projektu Der Stuhl – Stolička, ktorý múzeum pripravilo so združením Aktuelles forum nrw zo Severného Porýnia Westfálska.

"Cieľom projektu je, aby mladí ľudia z rôznych krajín spoločne pracovali, zoznámili sa a tak odbúrali prípadne predsudky a negatívny postoj voči cudzincom. Na projekte sa zúčastňujú mladí remeselníci z Nemecka, ich pedagógovia a majstri, zástupcovia domácich inštitúcií a študenti SOŠ stavebnej," uviedla Bučeková s tým, že na Kališti budú mladí Nemci pracovať do 18. júna.

Dodala že projekt nadväzuje na uskutočnené projekty v českých Lidiciach a gréckej Kalavrite, na ktorých sa tiež podieľalo Aktuelles Forum nrw a domáce inštitúcie. Obe miesta sú, rovnako ako Kalište, pamätníkmi tragických udalostí Druhej svetovej vojny a tiež boli vypálené.

Obec Kalište sa stala počas Slovenského národného povstania centrom takzvanej Partizánskej republiky. Nemeckí vojaci ju prepadli a vypálili 18. marca 1945, v skorých ranných hodinách. Zavraždili 46 ľudí a spálili 36 domov. V súčasnosti tieto udalosti pripomínajú dva zrekonštruované domčeky, kaplnka, pamätník obetiam a Sad života so 102 ovocnými stromčekmi venovanými jednotlivým vypáleným obciam na území Slovenska. Kalište je jedinou z nich, ktorá po vojne nebola obnovená a zostala vyľudnená.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Nacistami zničené Kalište

    Nacistami zničené Kalište pomáhajú upraviť mladí Nemci
    BANSKÁ BYSTRICA 15 mája (SITA) – Na vlaňajšiu spoluprácu pri úprave a obnove národnej kultúrnej pamiatky Kalište, bývalej osady v okrese Banská Bystrica vypálenej nacistami, nadviazali aj tento rok mladí nemeckí remeselníci z Evangelische Jugendhilfe Schweicheln. Na Kališti budú brigádovať od 16. do 27. mája, pričom v prvom týždni si zaumienili očistiť okolie od náletových drevín a dokončiť zábradlie okolo areálu. V druhom týždni budú spoločne so slovenskými študentmi z banskobystrickej Strednej odbornej školy stavebnej (SOŠ) rekonštruovať základy jedného z vypálených domov.

    Ako informovala Michaela Bučeková z banskobystrického Múzea SNP, ktoré pamiatku Kalište spravuje, spolupráca mladých je súčasťou medzinárodného projektu Der Stuhl – Stolička, ktorý múzeum pripravilo so združením Aktuelles forum nrw zo Severného Porýnia Westfálska. “Cieľom projektu je, aby mladí ľudia zrôznych krajín spoločne pracovali, zoznámili sa atak odbúrali prípadné predsudky a negatívnypostoj voči cudzincom. Na projekte sa zúčastňujú mladí remeselníci zNemecka, ich pedagógovia amajstri, zástupcovia domácich inštitúcií aštudenti SOŠ stavebnej,” uviedla Bučeková.

    Dodala že projekt nadväzuje na predchádzajúce projekty včeských Lidiciach agréckej Kalavrite, na ktorých sa tiež podieľalo Aktuelles Forum nrw a domáce inštitúcie. Obe miesta sú, rovnako ako Kalište, pamätníkmi tragických udalostí Druhej svetovej vojny a tiež boli vypálené.

    Obec Kalište sa stala počas Slovenského národného povstania centrom takzvanej Partizánskej republiky. Kališťania pomáhali partizánom, v okolí obce boli poľné nemocnice. Nemeckí vojaci ju prepadli a vypálili 18. marca 1945, vskorých ranných hodinách. Zavraždili 46 ľudí a spálili 36 domov. Vsúčasnosti tieto udalosti pripomínajú dva zrekonštruované domčeky, kaplnka, pamätník obetiam a Sad života so 102 ovocnými stromčekmi venovanými jednotlivým vypáleným obciam na území Slovenska. Kalište je jedinou z nich, ktorá po vojne nebola obnovená a zostala vyľudnená.

Comments are closed.