Pamiatkový úrad obnoví historické budovy Červeného kláštora

Obrázok k článku od zora.

Pamiatkový úrad SR (PÚ SR) v roku 2019 podpísal dve zmluvy na financovanie projektov obnovy častí národnej kultúrnej pamiatky Červený kláštor v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok. PÚ SR o tom informoval v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol vedúci Odboru preventívnej údržby pamiatok Branislav Rezník. Pôjde napríklad o projekt „znovuzrodený“ Červený kláštor, ktorý má zásadným spôsobom zmeniť doterajšiu podobu niekoľkých objektov kláštora a jeho vybraných častí. Tento projekt bude spolufinancovaný z Nórskych fondov, ktoré poskytnú PÚ SR čiastku 1 100 000 eur. Obnova kláštora by mala byť ukončená do 27. januára 2023.

 

Druhým projektom je obnovenie dvora v Tylmanovej (Poľsko) a kláštora v Červenom Kláštore v slovensko–poľskom pohraničí. Pôjde najmä o stavebno-technickú a pamiatkovú obnovu podstatnej časti historických budov komplexu kláštora, ako napríklad fasád, strešnej krytiny, vonkajších dverí či okien. Vybudované, prípadne obnovené budú prechádzkové trasy a technické zariadenia odstraňujúce bariéry pre osoby postihnuté zrakovo, sluchovo, telesne či mentálne, vrátane múzejnej expozície kláštora. Výška grantu bola stanovená na takmer 960-tisíc eur, dokončený má byť v septembri 2021.

 

Červený kláštor je pôvodne gotický kartuziánsky kláštor, ležiaci pri vyústení potoka Lipník do prielomu Dunajca v Pieninskom národnom parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok. Červený kláštor začali budovať pravdepodobne po roku 1320. Jeho história je úzko spätá s pôsobením príslušníkov dvoch reholí – kartuziánov (v rokoch 1320 – 1567) a kamaldulov (v rokoch 1711 – 1782). Obe spoločenstvá patrili k najprísnejším pustovníckym reholiam. V ostatných 15 rokoch prechádzal významnou pamiatkovou obnovou a funkčnou revitalizáciou.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový cyklochodník spojí dve kultúrne pamiatky

Slovenskú obec Červený Kláštor a poľskú obec Śromowce Niźne spojí cykloturistický chodník. „Prešiel nám projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, ktorý spojí dve kultúrne ustanovizne, a to drevený kostolík v Śromowciach Niźnych a Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore,“ povedal pre SITA starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.

Kláštor kartuziánov čaká komplexná rekonštrukcia

Najneskôr do troch rokov by mal Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore prejsť komplexnou generálnou opravou. Nezisková organizácia Cyprián, ktorá kláštor spravuje, pripravuje veľký projekt zásadnej rekonštrukcie objektu po viac ako 60 rokoch. „Chceme sa uchádzať o maximálny objem finančných prostriedkov z Regionálneho operačného programu vo výške takmer 2,5 milióna eur,“ povedal pre SITA riaditeľ n.o. Cyprián Milan Gacík. Rekonštrukčné práce v Kláštore kartuziánov by sa mali robiť v rokoch 2011 a 2012.

Odpovede