Pamiatková zóna vo Vajnoroch by sa mohla ešte zúžiť

Pamiatková zóna v bratislavských Vajnoroch by sa mohla ešte zúžiť. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva. Po jej poslednom zúžení zostalo v pamiatkovej zóne územie s dĺžkou okolo 400 metrov od reštaurácie Pri kaplnke po koniec “šošovkového” námestia. Jej súčasťou je aj kostol, námestie a Park pod lipami po ľavej strane a nespevnená Tomanová ulica po pravej strane. Tá už má schválenú urbanistickú štúdiu. Z pamiatkovej zóny tak boli “vypustené” domy zo 70-tych rokov minulého storočia, pri ktorých podľa starostu nebol dôvod, aby v nej boli zahrnuté. “Po ďalšom zúžení by zostala iba tvrdá pamiatková zóna, bez humien za námestím. Jej súčasťou by tak bolo šošovkovité námestie a Park pod lipami, ktorý vedie ku kostolu,” vysvetlil Mrva.

Mestská časť plánuje v tejto súvislosti vypracovať aj územný plán zóny. Po dohode s Ministerstvom kultúry (MK) SR zároveň vypracuje pre súčasnú zúženú pamiatkovú zónu aj isté pravidlá a regulatívy. Tie by mali určovať, ako by mali vyzerať stavby v centre mestskej časti, aj na jej okrajoch – humnách. “Teda, aké by mali byť vysoké hrebene striech a ich sklony, veľkosti okien, plotov či vjazdy do garáží,” konštatoval Mrva. Samospráva už vybrala odborne spôsobilú osobu, ktorá bude dohliadať pri vypracovaní zadania územného plánu zóny (ÚPZ) na zákonné postupy. Po prieskumoch k zadaniu ÚPZ by sa malo začať s jeho vypracovávaním. Súbežne by sa mali vypracovávať aj regulatívy ÚPZ. Ako dlho by mohlo trvať vypracovanie zadania, starosta uviesť nevedel. “Pri Cepite to bolo 13 mesiacov od začiatku po zadanie, ktoré pritom určilo iba to, čo sa tam bude robiť,” doplnil Mrva.


Podľa starostu sa mestská časť bude zároveň uchádzať o pridelenie projektu revitalizácie verejnej zelene ako na hlavnom námestí – šošovkového tvaru, tak aj v Parku pod Lipami. “Krížom cez cestu pred úradom máme veľké asfaltové nechutné parkovisko. To by sme chceli zmenšiť o štvrtinu a pribudnúť by malo 90 stromov. Obnoviť by sa mala studňa a verejného osvetlenie. Okolo sv. Floriána, ktorý by mal byť novým centrom, by mali byť schody a pred miestnym úradom prechod so semaforom,” povedal Mrva. Stavebné úpravy domov sa neplánujú. Po revitalizácii by sa jedným centrom námestia teda stala socha sv. Floriána z roku 1832, druhým rekonštruovaná studňa dnes zakrytá panelmi. V Parku pod Lipami by sa prípadná revitalizácia mala dotknúť aj pódia a chodníkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Levoča začne v tomto roku s rekonštrukciou námestia

Mesto Levoča chce tento rok začať s rekonštrukciou Námestia Majstra Pavla. Obnova hlavného levočského námestia bude jednou z investičných priorít mesta v tomto roku. “Mali sme začať už v októbri – novembri 2010. Finančné prostriedky z Európskej únie na prvú etapu rekonštrukcie máme, lenže žiaľ, verejné obstarávanie sa zaseklo na Úrade pre verejné obstarávanie,” uviedol pre SITA primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Primátor predpokladá, že s rekonštrukciou prvej časti námestia začnú v tomto roku.