Pamiatková ochrana zvonov na Slovensku

Obrázok k článku

Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vydal v novembri 2014 prvú publikáciu, zaoberajúcu sa obsiahlou a dôležitou, ale dosiaľ nespracovanou tematikou zvonov a ich pamiatkovej ochrany. Zvony a iné zvonolejárske výrobky sú nedeliteľnou súčasťou pamiatkového fondu Slovenska a ako hudobné, výtvarné, historické a kovolejárske pamiatky si zasluhujú bližšie poznanie a poučený prístup k ich ochrane. Praktická odborná príručka Pamiatková ochrana zvonov – metodika vysvetľuje základné metodické princípy, zjednocuje používanú terminológiu a prehľadne vymedzuje všetky potrebné kroky a postupy údržby, obnovy a reštaurovania, vedúce k zachovaniu zvonolejárskych pamiatok v tradičnom používaní a v bezpečnej a funkčnej prevádzke. V oblasti pamiatkovej ochrany zvonov definuje základné tematické okruhy a problémy, ich východiská a riešenia. Nadväzuje na dobrú spoluprácu orgánov pamiatkovej starostlivosti s cirkvami v medzivojnovom období. Príručka je určená pre pamiatkárov, vlastníkov zvonov, zástupcov štátnej i cirkevnej správy, reštaurátorov, stavebných technikov, projektantov, muzejníkov, kostolníkov, správcov církevných objektov, ale aj pre širšiu odbornú a zainteresovanú verejnosť. Prehľadne spracovaný text je doplnený množstvom farebnej obrazovej dokumentácie, ktorá názorne ilustruje konkrétne prípady, problémy a situácie, ku ktorým sú doplnené vysvetľujúce komentáre.

 

Autori metodiky, Juraj Gembický a Radek Lunga, sú skúsení odborníci dlhodobo činní na poli pamiatkovej ochrany zvonov. Predkladaná metodika vychádza z dlhodobo zhromažďovaných a systematicky vyhodnocovaných poznatkov z terénu. Bola schválená Pamiatkovým úradom SR ako odborno-metodický materiál pro všetky krajské pamiatkové úrady.

 

Publikácia je prístupná aj v elektronickej podobe: Na stiahnutie (PDF, 13381 kB)

 

Autori: Juraj Gembický – Radek Lunga
Pamiatkový úrad SR, Košice 2014
Foto: Obálka publikácie Pamiatková ochrana zvonov na Slovensku – metodika

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

VZNIK A VÝVOJ ÚSTAVU

1951 – Pamiatkový ústav bol založený k 1.1.1951 a premenovaný na Slovenský pamiatkový ústav v novembri toho istého roku.

riaditeľ: Dr.Ing.arch.Jozef ŠEBEK (z Prahy), od 1.12.1954 Július ŠVEDA