Pamiatkari chcú zachrániť barokový včelín v regióne Prostějovsko

Olomoucké územné odborné pracovisko Národného pamiatkového ústavu plánuje zachrániť murovaný včelín z barokového obdobia nachádzajúci sa na fare v českej obci Smržice v regióne Prostějovsko a vyhlásiť ho za kultúrnu pamiatku, uviedol hovorca pamiatkového ústavu Tomáš Tichák.

Podľa pamiatkarky Michaely Čadilovej nie je presne známe z akého obdobia pochádza včelín, ktorý svojmu pôvodnému účelu slúžil v druhej polovici 20. storočia. “Určite tu stál v roku 1833, pretože bol zaznamenaný na katastrálnej mape,” uviedla Čadilová. “Možné ale je, že bol postavený v tej dobe ako farská budova, teda už po roku 1761” dodala.


V neveľkom objekte sa v súčasnosti nachádzajú ovce a strecha zateká. Zápis na zoznam pamiatok by mohol pomôcť k jeho záchrane. Pamiatková ochrana by sa mala vzťahovať aj na celú záhradu, čo by zabránilo jej rozdeleniu na časti. Zachovala by sa tak nielen historická farská budova, ale aj jej pôvodné hospodárske zázemie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historická budova v Komárne už 17 rokov chátra

Poliklinika v centre Komárna už 17 rokov chátra. Jej vlastníkom je Nitriansky samosprávny kraj, ktorý ju už trikrát ponúkal na predaj, no žiadny záujemca sa nenašiel. Podľa krajského aj mestského poslanca Antona Mareka je dôvodom vysoká cena. Naposledy kraj budovu ponúkal za 70 percent ceny stanovenej znaleckým posudkom z roku 2009, teda za minimálne 784 000 eur. „Je to historická budova z roku 1830. Nekúri sa v nej, prevalila sa strecha, zateká tam a neustále klesá hodnota budovy,“ povedal Marek a dodal, že po ďalšej zime jej hodnota klesne opäť.

Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.

Odpovede

  1. Dobry den,

    je mozne

    Dobry den,

    je mozne pripojit nejake fotografie? Som velmi zvedavy ako sa zachovali murovane vceliny.

    Dakujem.

  2. kajco, 5 rokov po zverejneni

    kajco, 5 rokov po zverejneni agenturneho clanku to bohuzial nie je mozne.

Comments are closed.