Pamiatka Zoborský kláštor ožije počas leta sériou podujatí

Obrázok k článku od zora.

Národná kultúrna pamiatka Zoborský kláštor v Nitre bude počas leta ponúkať prehliadky s odborným výkladom sprievodcu. Pripravené sú podujatia, ktoré do ruín kláštora prinesú koncerty, tvorivé dielne či prednášky pre verejnosť. Ako informoval predseda Zoborského skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl, paletu letných podujatí odštartuje v piatok 14. júna Popoludnie v Zoborskom kláštore. Od 17:00 do 22:00 bude program, ktorý bude zahŕňať koncert Pavla Hammela aj prednášku vedcov z Archeologického ústavu SAV v Nitre o strave kamaldulských mníchov, ktorí v kláštore kedysi žili. Nebudú chýbať tvorivé dielne pre deti, virtuálna prehliadka príbytku mnícha, prehliadka areálu so sprievodcom a ochutnávka zoborského vína. Návštevníci sa budú môcť na podujatie bezplatne odviezť turistickým vláčikom, ktorý bude odchádzať o 18:00 zo Svätoplukovho námestia.

 

Počas mestských slávností Nitra, milá Nitra od 5. do 7. júla bude Zoborský kláštor jednou zo zastávok v rámci Cyrilo-metodského putovania. Pútnici sa budú môcť zúčastniť na svätej omši v ruine Kostola svätého Jozefa, dozvedieť sa viac o tejto pamiatke a dať si opečiatkovať svoj pútnický pas. Tradičná púť k svätému Svoradovi bude v kláštore 19. júla. Na 10. augusta je naplánované detské popoludnie s vystúpením speváckej interpretky pre deti Simsalaly a tvorivými dielňami. Zoborský kláštor ožije aj 28. septembra počas osláv Svetového dňa cestovného ruchu. Počas celého júla a augusta budú bývať prehliadky areálu so sprievodcom každú sobotu a nedeľu o 14:30 a 16:00, 6. a 7. júla v čase mestských slávností len o 14:30.

 

Zoborský kláštor je významná kultúrna pamiatka. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita. Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je najstarším písomne doloženým kláštorom na našom území. Podľa legendy v ňom prežil záverečné dni svojho života kráľ Svätopluk. Záchrane ruín Zoborského kláštora sa venuje od roku 2013 Zoborský skrášľovací spolok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede