Pamiatka v centre ohrozuje ľudí, majiteľa čaká pokuta

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Chodcov, ale aj okolité stavby ohrozuje dom s románskym jadrom na Ulici A. Kmeťa v Banskej Štiavnici. Pod domom, ktorý má už dlhší čas nového majiteľa, vedie najrušnejšia časť mesta – Štiavnický trotuár, čo predstavuje najväčšiu hrozbu.

Mesto sa spoliehalo, že nový majiteľ začne po rokoch nečinnosti so záchranou domu, ale nestalo sa.
Zvolali sme pracovné rokovanie, ale noví majitelia naň neprišli. Mesto nemalo inú možnosť, len začať voči majiteľovi správne konanie,” hovorí prednostka mestského úradu Nadežda Babjaková. Mesto žiada, aby majiteľ urýchlene začal riešiť aspoň najohrozenejšie časti domu a vyriešil statické problémy.


Po tom, čo sa na jednom trakte domu prelomila strecha, dovnútra zateká. “Dom je súčasťou radovej zástavby, čo je veľký problém. Statické poruchy by mohli poškodiť aj okolité objekty,” hovorí prednostka. Zatekajúca voda už v minulosti poškodila elektroinštaláciu v susednom objekte. Dom susedí napríklad s hotelom Bristol, kde sa tiež objavili zatečené steny.


Mesto malo veľké problémy už s predchádzajúcim majiteľom, ktorý nereagoval na výzvy ani na pokuty. O dom nakoniec prišiel v exekúcii. Záchrana zničeného objektu bude finančne mimoriadne náročná, mesto istý čas uvažovalo aj o jeho rozobraní. Proti boli pamiatkari, keďže ide o jednu z najvýznamnejších mestských pamiatok.


Dom je zaradený do tridsiatky ohrozených objektov, ktorú pravidelne zostavujú pamiatkari. Zoznam slúži ako východiskový materiál pre správu o technickom stave lokality, ktorá figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO.


(eta)


Zdroj: Denník SME, 26. 6. 2006

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historické objekty Štiavnice sú ohrozené

BANSKÁ ŠTIAVNICA – V mestskej pamiatkovej rezervácii Banská Štiavnica je približne 30 objektov, ktoré sú v ohrození. Pamiatkari označujú ich stav ako veľmi vážny. Vypracovali zoznam ohrozených objektov a predložia ho vedeniu mesta a ministerstvu kultúry. Ako nám potvrdili pracovníci štiavnického pracoviska Pamiatkového úradu Banská Bystrica, zoznam je jedným z východiskových materiálov pre správu o technickom stave lokality, ktorú štát predkladá Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži každé dva roky.

Komu čo padá na hlavu? (v B. Štiavnici)

Autor: Iva Hanková, Štiavnický život
Čo všetko nám padá v Štiavnici na hlavu….? Napríklad dom na Ul. Dolná 11, ktorý chátra už do takej miery, že mesto sa rozhodlo dať na chodník zábrany. To aby niekomu nepadla tehla na hlavu. Denne tadiaľ prechádzajú stovky osôb a keďže sú na chodníku zábrany, vstupujú do vozovky. Na neprehľadnom mieste pre vodičov, v zákrute. Aby sa nestalo nešťastie, poslanci navrhli „zjednosmernenie“ tejto časti ulice (druhý smer by viedol okolo bývalej Tabačky).

Chránené objekty vo Vysokých Tatrách končia ako ruiny

Nedostatok peňazí, nezáujem o kúpu a v prípade pamiatkovo chránených objektov aj vysoké náklady na rekonštrukciu sú príčinami, že viaceré objekty vo Vysokých Tatrách chátrajú. Vedúci oddelenia výstavby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Peter Novák potvrdil, že pre niektorých majiteľov pamiatkovo chránených objektov je jednoduchšie nechať budovu rozpadnúť. Po zániku predmetu ochrany je potom pre majiteľa jednoduchšie postaviť na jej mieste repliku, prípadne úplne novú budovu. Mesto v súčasnosti eviduje niekoľko objektov, ktoré vzhľadom alebo stavom ohrozujú okolité objekty alebo ľudí. Patrí medzi ne aj Kúpeľný dom, hotel Lomnica, či hotel Európa.

Trenčín: Vyhliadkový múr ohrozuje voda

TRENČÍN – Múr na nádvorí farského kostola nad Trenčínom ohrozuje vlhkosť, mesto musí preto celý areál odvodniť. Múru zo 14. storočia hrozí podľa primátora Trenčína Branislava Cellera podobná situácia, aká v roku 2003 postihla narušenú hradbu západného opevnenia Trenčianskeho hradu.

Odpovede

  1. Pamiatka v centre ohrozuje ľudí, majiteľa čaká pokuta

    2059 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-07-25 07:25:27 harp, majiteľa čaká pokuta Ja osobne som zazil ako s tohoto domu v zime padalo niekolko desiatok ton snehu. Bol som prave vo vedlajsom obchode Bristol kt. uz neexistuje (obchod). Triasol sa aj ten. Snech zletel zapratal na tri hodiny ulicu a bolo. Strecha zostala cela.

Comments are closed.