Pamiatka navnivoč

28. apríl 1999
V Kráľovej pri Senci majú zvláštny most – vedie odnikiaľ nikam. Nepoužívaná poľná cesta preklenuje cezeň potok Čierna voda a bez stopy sa stráca v obilnom láne. Povedľa sa pasú mladé kozy… Tento klenbový unikát s tromi tehlovými oblúkmi stavali v rokoch 1890 až 1900. Potom ním panské kočiare prechádzali do už nejestvujúceho Pálffyovského kaštieľa. Bol súčasťou tunajšieho rozsiahleho záhradného parku. Dnes, hoci pamiatkovo chránený, pomaly chátra.
Pozvoľna z neho mizne vzácne dobové zábradlie, čo ešte zostalo, je popraskané a obité.

„Obecná pokladnica nemá na rekonštrukciu peniaze,” tvrdí starosta Kráľovej Vojtech Dolinský. Až do roku 1995 vraj pravidelne žiadal o pomoc ministerstvo kultúry i ďalšie štátne inštitúcie. „Odvtedy už neprosíme, je to zbytočné,” uzavrie trpko. Pritom, ako pripomenie, Ústav pamiatkovej starostlivosti v roku 1991 dokončil kompletný projekt obnovy stavby. Ten však predpokladal takmer 2,5 milióna bývalých Kčs, ktoré sa nikdy nenašli.

„Dvakrát sme na most osadili tabuľu, aby sme aspoň upozornili na jeho význam. Vždy vydržala pár dní,” konštatuje V. Dolinský. Akosi sme si odvykli starať sa o veci, ktoré neprinášajú finančný zisk – sú prosto „len” pekné.

Soňa Pacherová

Zdroj: Denník Pravda č. 97/1999, 28. 04. 1999

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pamiatka versus výstavba – stav nerozhodný

14. január 1999
Ešte v roku 1997 rozhodlo obecné zastupiteľstvo v Sokolovciach na čele so starostom Jozefom Kvitekom, predsedom Asociácie primátorov a starostov HZDS, že po 20 korún za štvorcový meter pridelia na výstavbu rodinných domov pozemok evidovaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok.

Trenčín: Dom mestského kata

2. mája 2000
Dom, v ktorom údajne býval trenčiansky mestský kat, ešte donedávna obhospodarovali bezdomovci. Podľa toho aj vyzeral. Kultúrna pamiatka z prelomu 16. a 17. storočia bola v dezolátnom stave a strašila turistov na prístupovej ceste k Trenčianskemu hradu.

VZNIK A VÝVOJ ÚSTAVU

1951 – Pamiatkový ústav bol založený k 1.1.1951 a premenovaný na Slovenský pamiatkový ústav v novembri toho istého roku.

riaditeľ: Dr.Ing.arch.Jozef ŠEBEK (z Prahy), od 1.12.1954 Július ŠVEDA

Podpíšu slovensko-maďarskú dohodu o pamiatkovej starostlivosti

BRATISLAVA 13. novembra 2001 (SITA) – Medzirezortnú dohodu o spolupráci v oblasti pamiatkovej starostlivosti na rok 2001 podpíše vo štvrtok v Budapešti minister kultúry Milan Kňažko a minister kultúrneho dedičstva Maďarskej republiky (MKD MR) Zoltán Rockenbauer. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla riaditeľka odboru pamiatkovej starostlivosti MK SR Viera Mocková, cieľom dohody je záchrana konkrétnych kultúrnych pamiatok na území Slovenska, ktoré vyjadrujú spoločnú kultúrnu identitu SR a MR. Jej obsahom je finančná podpora 10 projektov rekonštrukcie kultúrnych pamiatok. Slovenská strana na tento účel v tomto roku vyčlenila takmer 4,6 milióna korún a maďarská strana 18,8 milióna forintov, čo je v prepočte 3,14 milióna korún.

Vendelín Jankovič – historik

Vendelín Jankovič (1915-1997)
Rozsiahle celoživotné dielo z oblasti slovenskej histórie a kultúry, radí V.Jankoviča k najvýznamnejším osobnostiam zakladateľskej generácie pracovníkov pamiatkovej starostlivosti na Slovensku.