Pamätník Mórica Beňovského z Kysúc na Madagaskar

Móric Beňovský (wikipedia.org)

V meste Antalaha na severovýchode Madagaskaru 16. januára slávnostne otvoria námestie Mórica Beňovského, na ktorom bude aj jeho pamätník. Vytvoril ho Stanislav Machovčák z Kysúc. Na príprave priestoru, kde námestie otvoria, sa podieľal aj nemecký lekár Bernd Zschocke, ktorý žije na Madagaskare už 25 rokov. Na otvorení námestia by sa mali zúčastniť aj niektoré významné osobnosti Madagaskaru a približne dvadsať Slovákov vrátane filmárskeho tímu pod vedením Vladimíra Dudláka s bádateľom a spisovateľom Miroslavom Musilom.

Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol rodákom z Vrbového a počas svojho života dosiahol množstvo úspechov. Bol napríklad prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu, prvým človekom, ktorý navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäte). Okrem toho sa stal prvým kráľom zjednoteného Madagaskaru, na ktorom strávil štyri roky.

Agentúru SITA informoval riaditeľ Združenia Mórica Beňovského Vladimír Dudlák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Ďaľšou novinkou je, že

    Ďaľšou novinkou je, že myslím v novembri 2011 založili a poklepali simbolicky na základný kameň budúcej sochy Mórica B. vo Vrbovom v centre rekoštruovanéh parku. Socha by mala byť tohto roku ištalovaná. Bola to celkom slávnostná záležitosť s účasťou družobných miest z Nemecka, Poľska a Čiech.Beňovskológov , ktorí o ňom točia film a čestným hosťom bol aj filmový Beňovský-p.Adamovič.Bola tam aj moja maličkosť.

    Budúci pametník by mal mať tvar simbolickej zemegule ( asi 1m v priemere ) na ktorej bude v pokľaku soška Beňovského (asi dosť podobná Adamovičovy) .Budúci pomník bol názorne zobrazený na riadne zväčšenine pôvodného originálu grafiky  urobenej k tejto príležitosti jedným z dvojice autorov -rodákom z Vrbového -kolegom a priateľom akad.mal. Igorom Piačkom.

  2. MADAGASKAR: V meste Antalaha

    MADAGASKAR: V meste Antalaha otvorili námestie Mórica Beňovského

    BRATISLAVA 17. januára (SITA) – V meste Antalaha na severovýchodnom pobreží Madagaskaru v pondelok 16. januára slávnostne otvorili nové námestie Mórica Beňovského, ktorého súčasťou je aj pamätník privezený zo Slovenska.

    Pamätník Mórica Beňovského, ktorého autorom je Stanislav Machovčák z Kysúc, predstavuje dva prvky – plachtu a sťažeň lode. Plachta má klasický tvar, sťažeň lode je v tvare slovenského dvojkríža. Reliéf, bronzová tabuľa s textom, je dielom akademického sochára Vojtecha Pohanku. Na príprave priestoru námestia sa podieľal aj nemecký lekár Bernd Zschocke, ktorý žije na Madagaskare už 25 rokov. Pred otvorením námestia bolo potrebné základňu pre pamätník ako aj samotné dielo stavebne upraviť. Na posledné úpravy osobne dohliadal jeho autor so synom a ďalšími nadšencami, ktorí na miesto prišli zo Slovenska.

    Na otvorení námestia sa zúčastnil starosta mesta Antalaha, predstaviteľ okresu Sambava a ďalší zástupcovia štátu Madagaskaru. Za slovenskú stranu bolo prítomných dvadsať Slovákov vrátane filmárskeho tímu pod vedením Vladimíra Dudláka s bádateľom a spisovateľom Miroslavom Musilom. Počas ceremónie vztýčili vlajky Madagaskaru a Slovenska a prítomní zaspievali štátne hymny oboch krajín. Za slovenskú stranu po prejave starostu Antalahy predniesli prejav Miroslav Musil a Stanislav Machovčák. V rámci kultúrneho programu vystúpila miestna malgašská folklórna skupina s piesňou venovanou Móricovi Beňovskému. Súčasťou podujatia bolo zasadenie dvoch stromov na znak priateľstva oboch krajín. Na záver zaspievali slovenskí účastníci ľudovú pieseň Na Kráľovej holi.

    Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský bol rodákom z Vrbového a bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho ani nie 40-ročného života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života. Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha.

  3. Pekné. Len aby sa tam zas

    Pekné. Len aby sa tam zas neobjavili maďarský turisti a sochu trochu kultúrne " neupravili", tak ako predošlú tabuľu.

Comments are closed.