Oživenie grafiky na hodvábe v SNG

Odborný výklad a výstava o reštaurovaní unikátnej grafiky Iluminácia vo Frankfurte z 18. storočia: BRATISLAVA 17. apríla 2001 (SITA) – Reštaurátorský výklad Reštaurovanie medirytiny na hodvábe čaká vo štvrtok o 16:00 na záujemcov v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave. Podľa Zuzany Urbaníkovej z tlačového oddelenia SNG, expozícia na 1. poschodí Vodných kasární predstavuje výsledok dvojročnej práce reštaurátorských ateliérov SNG Iluminácia vo Frankfurte od Gustava Andreasa Wolfganga. O diele, ktoré je pamätným listom na privítanie cisára Karola VII. vo Frankfurte, bude rozprávať reštaurátorka Jana Krapková a kurátor výstavy Dušan Buran. Vstup na podujatie je bezplatný, dodala pre agentúru SITA Urbaníková.
Iluminácia vo Frankfurte pochádza z roku 1743, je vytvorená technikou medirytiny na hodvábe a jej rozmery sú 52,5 x 73 centimetra. Použitie hodvábu namiesto papiera ako podkladu pre medirytiny bolo luxusnou módou 18. storočia a v grafike sa vyskytuje len ojedinele. Pre výtlačok Iluminácie vo Frankfurte použil autor tkaninu s mimoriadne hladkým povrchom, ktorá mení lesk a farebný odtieň s každou zmenou uhlu dopadu svetla. Pre vážne a rozsiahle poškodenie však toto vzácne dielo nebolo vystavované ani skúmané, lebo akákoľvek manipulácia s ním mohla zapríčiniť ďalšie škody.Hodváb bol v minulosti niekoľkokrát zložený a navyše naň dlhodobo pôsobila vlhkosť, čo spolu s mikroorganizmami zapríčinilo rozklad a úbytok látky v miestach preložení, ale aj tmavé škvrny. Reštaurovaním chceli stabilizovať stav pamiatky a v najvyššej možnej miere jej prinavrátiť pôvodný charakter a estetický výraz. Škvrny sa aj napriek mnohým bieliacim postupom nepodarilo reštaurátorom odstrániť, aspoň zmiernili ich intenzitu. Ďalším problémom bolo doplnenie chýbajúcich častí a podlepenie grafiky. Tu využili stáročné skúsenosti majstrov z Japonska a Európy. Kuriozitou je, že na tónovanie nových hodvábnych častí použili aj perleťové očné tiene. Na ich základe napodobnili retuš tlače akvarelom a tenkým štetcom. V častiach, kde chýbajú významnejšie detaily, urobili iba čiastočné rekonštrukcie.
Výstava je pre verejnosť prístupná do 15. júla, denne okrem pondelka.

(SITA, tm;vt), 0166

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Christian Rugendas podľa Johanna Lorenza Haida

Univerzitné tézy boli pamätné výtlačky, ktoré ohlasovali verejnú obhajobu tém záverečných prác študentov. Vrcholným obdobím ich vydávania boli 30. roky 18. storočia, z ktorých pochádza aj téza zo zbierky SNG. Je výnimočná tým, že ide o tlač na hodváb, ktorý sa používal pre exempláre určené ako dar protektorom dišputy.

Bojnický oltár a maľby Hložníka v GMB už len do piatku

BRATISLAVA 30. mája 2004 (SITA) – Unikátne výstavy – Bojnický oltár a Vincent Hložník: Obrazy 1941-1949 vystavuje Galéria mesta Bratislavy (GMB) už len do piatku. Vzácne dielo florentských majstrov 14. storočia a 72 malieb majstra slovenskej moderny si priaznivci výtvarného umenia môžu pozrieť denne od pondelka do piatku v Pálffyho paláci na Panskej 19 denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00.

Tajomstvo energie odhalí výstava v SNM

BRATISLAVA 13. januára 2004 (SITA) – Ako ušetriť energiu poradí návštevníkom Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave výstava, ktorú otvoria vo štvrtok o 17:00. Cieľom interaktívneho projektu Vzácne teplo (S energiou rozumne) je zoznámiť verejnosť formou hry s tým, čo to je energia, ako sa s ňou dá šetriť. Ako pre agentúru SITA uviedla za organizátorov Monika Kapráliková, okrem známych pojmov zábavným spôsobom vysvetlí čo sú tepelné klamy, ako sa mení energia aj to ako ju možno obnoviť.