Otvorili výstavu o templároch na Slovensku

Otázkam, či pôsobili v stredoveku na území dnešného Slovenska členovia templárskeho rádu a ku komu sa vlastne viažu legendy a povesti o červených mníchoch, sa venuje výstava fotografií pod názvom “Templári na Slovensku? Legendy, mýty a realita”, ktorú sprístupnili v piatok 11. septembra 2009 v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.

Podujatie pripravilo v spolupráci s michalovským múzeom občianske združenie Spoločnosť Uroboros, ktorého členovia navštívili viacero miest, odkiaľ mali templári chrániť severné hranice Uhorska. “Rytieri z Rádu chudobných ochrancov Krista a chrámu Šalamúna boli v Čechách, Uhorsku i v Poľsku. Preto je pravdepodobné, že mohli byť aj u nás. Aj preto sme sa vybrali na miesta údajného pôsobenie Kristových rytierov, avšak namiesto dôkazov nás čakali len ďalšie otázniky. Aj preto nie je cieľom tejto výstavy niečo dokazovať, ani vyvracať, ale len vyvolať otázniky a zároveň inšpirovať,” povedal pre agentúru SITA predseda Spoločnosti Uroboros Tomáš Szmrecsányi. “Dúfam, že aj takýmto spôsobom prispejeme k realizácii budúcich terénnych výskumov a archeologických prác v oblastiach, ktoré by si zaslúžili väčšiu pozornosť odborníkov,” dodal.


Na výstave môžu záujemcovia o históriu aj záhady navštíviť prostredníctvom fotografií z dielne profesionálneho fotografa Norberta Grosza napríklad kostol Všetkých svätých v Ludrovej, kde sa má nachádzať hrobka templárskeho majstra Johannesa Gottfrieda von Herbersteina. Ten zomrel údajne v roku 1230 na vrchu Mních pri obci Martinček, kde mal stáť templársky kláštor už od roku 1217. “Dnes po kláštore niet stopy, ale o kúsok ďalej stojí kostol svätého Martina. Ten, podobne ako kostol v Ludrovej, obsahuje nástenné maľby so zaujímavými náboženskými motívmi, ktoré mohli vzniknúť pod vplyvom templárov. Fascinujúce sú aj kríže namaľované v kruhu, ktoré sa podobajú templárskemu krížu. Historici síce pripúšťajú, že tvarom sú unikátne, ale hneď druhým dychom dodávajú, že sú to len konsekračné kríže, ktoré sa maľovali v 13. a 14. storočí pri posvätení kostola. My sa však pýtame: prečo by nemohli tieto kríže, aj keby boli konsekračné, namaľovať templári? Napokon aj kostoly v ich správe museli byť posvätené,” podotýka Tomáš Szmrecsányi.


Okrem kostolov výstava, ktorá potrvá do 8. októbra, zavedie divákov virtuálne aj k viacerým údajným templárskym hradom. Medzi ne patrí napríklad hrad v Blatnici a hrad v Likavke, ktorý mala prepojiť tajná chodba s templárskym kláštorom v Martinčeku. Viaceré stavby, ktoré podľa historikov či povestí súviseli s templármi, sú však dnes zničené. “Na mieste niekdajšieho hradu v Slovenskom Pravne, ktorý existoval v 11. storočí, sme uprostred lesa našli už len zarastené a zničené pozostatky niekdajšej murovanej stavby,” konštatuje predseda Spoločnosti Uroboros, ktorého členovia v podobnom stave našli aj niekdajší hrad na vrchole Hrádok v obci Podhradie pri Sučanoch. Zničeniu sa nevyhli ani hrady, ktoré kedysi stáli v Dobrej Vode, Jelšave, Lipovci, Žehni, Eberharde (Malinove), v Slovenskom Pravne čin Sklených Tepliciach. “Rovnaký osud mali aj viaceré kláštory, ktoré sú spájané v legendách so záhadnými červenými mníchmi,” dodáva Tomáš Szmrecsányi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články