Otvorili multimediálnu časť Vojenského historického múzea

Obrázok k článku

V priestoroch Centrálnej expozície Vojenského historického múzea v Piešťanoch včera slávnostne spustili multimediálnu časť. Vybudovanie informačno-technického zabezpečenia pre zvýšenie kvality výskumu Vojenského historického ústavu bolo spolufinancované z prostriedkov Európskej únie. Ako informoval riaditeľ komunikačného odboru rezortu obrany Martin Čambalik, na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč.

 

„Vojenský historický ústav je jeden zo štyroch subjektov, ktorý v rámci rezortu obrany môže čerpať eurofondy. Aj táto expozícia je dôkazom, že takéto finančné prostriedky sa dajú získať a naozaj priblížiť ľuďom vojenskú históriu vojenskú techniku,“ povedal Glváč s tým, že celkové náklady na vybudovanie projektu vo výške takmer tri milióny eur išli z operačného programu Európskej únie „Výskum a vývoj“.

 

„Práve sme predstavili ďalší výstup nášho projektu, ktorý je venovaný multimediálnej časti. Predstavujeme tu hraný 3D film, ktorý je o vojenskej histórii, vybudovali sme dotykové panely pre návštevníkov v slovensko-anglickej mutácii, z ktorej sa dozvedia všetko o zbierkových predmetoch múzea. Návštevníci majú možnosť si požičať audiostanice a vypočuť si buď po slovensky, alebo anglicky históriu jednotlivých predmetov, ktoré tu máme umiestnené,“ uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič. Súčasťou projektu je aj e-badateľňa, virtuálna badateľňa a aj úložisko dát. V rámci programu mal dnes premiéru dokumentárny film „Oceľové ticho“, ktorý je venovaný 20. storočiu a vojenským dejinám Slovenska.

 

Múzejné oddelenie Vojenského historického múzea v Piešťanoch sa začalo budovať v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základni. V roku 2004 bola pre verejnosť sprístupnená stála expozícia pod názvom “Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“. Expozícia je umiestnená na ploche väčšej ako 41 000 m2 a je členená na vnútornú a vonkajšiu. V expozíciách je pre verejnosť sprístupnených viac ako 400 kusov trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v čs. armáde od konca II. svetovej vojny až po rok 1992. V depozitároch múzejného oddelenia je ďalej uložených 18 500 predmetov múzejnej a galerijnej hodnoty. Väčšia časť veľkorozmerných zbierkových predmetov je sprístupnená na vonkajších plochách. Múzejné oddelenie Piešťany registruje v zbierkovom fonde 8 914 zbierkových predmetov, zaradených v 22 múzejných zbierkach.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články